Börtönt érhet a hamis orvosi igazolás

2021.05.03. 13:55

Korrupcióval vádol a Fővárosi Főügyészség egy budapesti háziorvost, aki hamis igazolást állított ki egy büntetőügyben érintett férfinak.

A vád szerint az orvosnak húszezer forintot ígértek azért, hogy állítson ki valótlan tartalmú orvosi igazolást.

A cél az volt, hogy a vádlottnak ne kelljen megjelennie egy bírósági tárgyaláson, közölte a Fővárosi Főügyészség a távirati irodával.

Kapcsolódó

Két év börtönt kapott egy korrupt sebész

Volt, hogy a műtét után mondta meg, hogy mennyi pénzt tart elfogadhatónak a beavatkozásért.

A közlemény szerint az ügy vesztegetésre felbujtó vádlottjának, egy 48 éves férfinak, idézése volt a bíróságra egy ellene lopás miatt folyamatban lévő bűnügyben. A vádlott mentesülni akart a 2019. decemberi tárgyaláson való megjelenés alól, ezért egy nappal előtte felhívta a testvérét, és közölte vele, hogy szüksége lenne orvosi igazolásra azért, hogy ne kelljen megjelennie a bíróságon.

Kapcsolódó

Sportorvosi igazolások százait hamisította egy férfi

Több mint háromszáz kamu engedélyt készített.

A nő még aznap telefonon felhívott egy budapesti háziorvost, akinek elmondta, hogy miért van szüksége az igazolásra; az orvos ígéretet tett a kérés teljesítésére.

A vád szerint a vesztegetés ajánlatát elfogadó orvos, a kötelezettségét megszegve, olyan ambuláns naplót és orvosi igazolást állított ki, amely szerint a férfi tüdőgyulladásban szenved.

Az orvosi igazolást annak tudatában állította ki, hogy azt a férfi a bírósági tárgyalásról való kimentésére fogja felhasználni.

A Fővárosi Főügyészség a férfit és testvérét vesztegetés bűntettével, míg az orvost kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja. A vádlottakkal szemben a főügyészség végrehajtandó börtönbüntetést indítványozott a vádiratban, továbbá az orvos esetében arra is indítványt tett, hogy a bíróság vele szemben pénzbüntetést is szabjon ki, és határozott időre tiltsa el egészségügyi szakképzettséget igénylő foglalkozás gyakorlásától.