A 18 év alattiak csak felnőtt kísérővel mehetnek moziba

P  5493
2021.05.04. 07:39
Magyarországon pénteken elérte a négymilliót a legalább az első vakcinával beoltottak száma, ezért szombaton új szabályok léptek életbe. A védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek és a velük érkező 18 éven aluliaknak kinyithattak a mozik.

Ahogy arról beszámoltunk, több budapesti filmszínház már szombaton vetített, néhányuknál május 7-re van ütemezve az indulás, de az egyik legnagyobb mozihálózatnál egyelőre nincs hivatalos dátum.

Buda Andrea, a Cinema City marketing- és PR-igazgatója az Index kérdésére kifejtette, hogy a nyitás előtt két nehézséggel kell megbirkózniuk. Az egyik, hogy a hosszú leállás után feltöltsék a büfék készleteit, a másik pedig a munkaerő pótlása.

Az állandó alkalmazottak létszámával nincs probléma, de iskolaszövetkezeteken keresztül sok diákot foglalkoztatunk, akikkel a lezárás óta nem tudtunk együtt dolgozni.

Közülük sokan más területen vállaltak munkát, vagy már nem is diákok, esetleg a rendkívüli helyzet miatt elhagyták az albérletüket, és hazaköltöztek a családjukhoz.

Újra fel kell vennünk jelentős számú diákot, a nyitás előtt tréningezzük is őket, igyekszünk ezt mihamarabb megoldani, időpontot nem tudok mondani, de az előző zárás után nagyjából tíz napra volt szükségünk.

A védettségi igazolványt a pénztárnál és a jegykezelésnél is ellenőrizni fogják. A nézők biztonságérzetének növelése érdekében terveik szerint az első hetekben a tranzakciók között kihagynak egy-egy széket, tehát akik együtt érkeznek, egymás mellé ülhetnek, de mellettük szabad lesz egy hely.

Végleges premierdátumokról nem tudott beszámolni, mert nincs meg a nyitás napja sem, de az már látható, hogy el leszünk halmozva filmekkel.

A forgalmazóktól 30-40 filmet tartalmazó listát kaptunk a következő hetekre, filmhiány helyett inkább filmtorlódás lesz, az elsők között láthatjuk majd a friss Oscar-díjas A nomádok földjét, valamint például a Lelki ismereteket és a Godzilla Kong ellent is.

Buda Andrea szerint megkönnyíti a helyzetet, hogy az amerikai piac nyitva van, ezért van tartalom, ráadásul a novemberi zárás óta kimaradt filmeket is műsorra tűzhetik.

18 év alatt csak kísérővel

A marketingvezető a szabályozás azon részletére is felhívta a figyelmünket, mely alapján 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében ülhetnek be a filmekre.

Ez például a 6-10 év körülieknél nem jelent problémát, de egy 15-17 éves valószínűleg baráti találkozóra és randira sem szívesen érkezik valamelyik szülővel.

A fiatalokra vonatkozó szabályozás miatt az sem kizárt, hogy a forgalmazók a kifejezetten ennek a célközönségnek szóló filmek premierjeit későbbre időzítik.

(Borítókép: Látogatók egy budapesti moziban 2021. május elsején. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)