A matematika írásbelivel folytatódik az érettségi

37857339 3e823b734df4452ce8585b5e5707d291 o
2021.05.04. 06:32

Ma reggel a matematika írásbelikkel folytatódnak az érettségi vizsgák országszerte. Ebből a tárgyból 68 ezren középszinten, több mint ötezren pedig emelt szinten vizsgáznak.

A vizsgákat az előző napihoz hasonlóan szigorú járványügyi intézkedések mellett tartják. Egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat – a másfél méteres távolság betartásával –, és megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt kell számukra biztosítani. A felügyelő tanároknak kötelező védőmaszkot viselniük – nekik kesztyűt és védőmaszkot is központilag biztosítanak –, a diákoknak az írásbeli ideje alatt azonban ez csak ajánlott – írja az MTI.

A matematika középszintű írásbeli vizsga 180 percig tart. A diákok először az I. (45 perc), majd a II. feladatlapot (135 perc) oldják meg, a feladatlapokon belül a rendelkezésükre álló időt tetszés szerint oszthatják meg az egyes feladatok között, és a megoldás sorrendjét is meghatározhatják.

A 10–12 feladatot tartalmazó I. lap az alapfogalmak, a definíciók, az egyszerű összefüggések ismeretét hivatott ellenőrizni. A II. feladatlap két részre oszlik: az A-jelű rész három feladatot tartalmaz, a feladatok egy vagy több kérdésből állnak. A B-jelű rész három, egymással megegyező pontszámú feladatból áll, amelyek közül a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető.

Kapcsolódó

Ezt érdemes tudni az idei érettségi vizsgákról

Alapból nem lesz szóbeli, de bizonyos esetekben mégis.

Az I. rész négy feladatból áll, ezek több részkérdést is tartalmazhatnak. A II. rész öt, egymással megegyező pontszámú feladatot tartalmaz. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kell kiválasztania, megoldania, és csak ez a négy értékelhető. Vizsgázónként megengedett segédeszköz – közép- és emelt szinten is –

  • a függvénytáblázat (egyidejűleg akár többféle is),
  • a szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép,
  • a körző,
  • a vonalzó,
  • a szögmérő, amelyekről a diákok gondoskodnak.

Ezeket az eszközöket a diákok egymás között nem cserélhetik. Az érettségi dolgozatok javítása és értékelése központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik. A vizsgák szerdán a történelem írásbelikkel folytatódnak.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)  • Hírek
  • Csok