Két feladatsort kell megoldani a matematikaérettségin

2021.05.04. 10:14 Módosítva: 2021.05.04. 10:25

Folytatódnak az érettségi vizsgák Magyarországon, ma reggel a matematika írásbelin a sor. A vizsgákat az előző naphoz hasonlóan szigorú járványügyi intézkedések mellett tartják.

Az Oktatási Hivatal MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint ebből a tárgyból középszinten 1228 helyszínen 68 037 vizsgázó (közülük 1962 nem magyar nyelven), emelt szinten 144 helyszínen 5350 vizsgázó (közülük 127 vizsgázó nem magyar nyelven) tesz érettségit.

Az idei matematikaérettségin két feladatsort kapnak a vizsgázók, az első az alapfogalmak és az egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzi. A második rész hosszabb, összetett feladatokat tartalmaz − írja az Eduline, amely folyamatosan frissülő hírfolyamban számol be a vizsgák fejleményeiről.

Az első rész megoldásával a diákok összesen 30 pontot szerezhetnek. Ez összesen 10−12 feladatot tartalmaz, amelyben a fő szerepet az alapfogalmak, a definíciók és az egyszerű összefüggések kapják. Ebben a részben igaz-hamis állítások is előfordulhatnak, ahogyan egyszerű feleletválasztós feladatok is.

A második résszel maximum 70 pontot érhetnek el a vizsgázók. Ez az érettségi nehezebb része. Itt hosszabb, összetett feladatokat kell megoldaniuk a vizsgázóknak. Többek között a szöveges feladatok Balaton-átúszásról és jégkorongbajnokságról is szólnak, de a kötelező feladatok között találnak olyat is, ahol kutyaévekben kell számolni.

Ez a feladatlap A és B részre oszlik, az A rész három (egy vagy több kérdésből álló) feladatot tartalmaz, amelyek egyenként 9−14 pontosak. Mindegyik több részkérdésből áll.

A B rész három egymással megegyező, 17 pontszámot érő feladatot tartalmaz, amelyekből a vizsgázóknak kettőt kell megoldaniuk, és csak ez a kettő értékelhető. Mindegyik feladat összetett, több matematikai témakört érint.

A matematika emelt szintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. Az írásbeli két részből áll, a vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják be az I. és a II. rész feladatainak megoldására, amire összesen 180 percet kapnak. A vizsga első részét 45 perc után szedik be a diákoktól, így 135 perc marad a hosszabb rész kidolgozására.