Több száz szegedi egyetemi hallgató vállalt Covid-önkénteskedést

2021.05.04. 10:06
A Szegedi Tudományegyetem 800 hallgatója vállalt önkéntes munkát és segítette a koronavírus-járvány elleni védekezést – derült ki az SZTE közleményéből.

Az elmúlt egy hónapban 355-en segítették az Országos Mentőszolgálat munkáját, a klinikai ellátásban és az oltópontokon pedig közel 460 hallgató önkénteskedett. Mindezek mellett a hallgatók a Covid-osztályokon és a Covid intenzív osztályokon is besegítettek.

Az SZTE koronavírus-járvány elleni védekezésének fontos pillére, hogy nemcsak a harmadik hullám első szakaszában, hanem a 2021-es év kezdete óta is stabilan támaszkodhat a hallgatói segítségre. A szegedi egyetem 12 kara közül 10 karról jelentős számban, mintegy 620-an vállalnak rendszeresen munkát a klinikai központ Covid-ellátása különböző területein. Külön öröm, hogy a veszélyhelyzetre reagálva megmozdultak a BTK, az ÁJTK, a GTK, a JGYPK, a MK és a TTIK hallgatói is. 525-en az egészségtudományi karokról (ÁOK, ETSZK, FOK, valamint a GYTK) jelentkeztek. Őket a járványhelyzet alakulása függvényében bármikor lehetett mozgósítani.

A hallgatók közül 190-en az oltópontokon dolgoznak, ahol leginkább a betegirányításban és a különböző adminisztrációs feladatokban (triázsolás, regisztrálás), valamint a vakcina szállításában segítenek. Az SZTE Járványügyi Ellátó Központ egyes Covid-osztályain, valamint más klinikákon (ahonnan átvezényelték a Covid-ellátás területére az egészségügyi dolgozókat) közel 55, egészségtudományi képzésben részt vevő egyetemista dolgozik. Ezenkívül a tanulók továbbra is segítenek a mintavételeknél, valamint a Klinikai és Mikrobiológiai és Diagnosztikai Intézetben is.

Balogh Dénes, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatás vezető főápolója, a klinikai önkéntes feladatszervezés főkoordinátora kiemelte, hogy a hallgatók munkája nélkülözhetetlen, emellett pedig rendkívül sikeres és értékes is. Elmondta, a magas létszám, a kiváló teljesítmények és a munkaszervezés hatékonysága messze felülmúlja az előzetes várakozásokat.  • Hírek
  • Csok