AstraZeneca: ritka trombózisos eseteknél mutatkozhat csak összefüggés

2021.05.05. 19:36 Módosítva: 2021.05.05. 20:07
Csak a nagyon ritka, alacsony vérlemezkeszám mellett kialakuló speciális trombózisos eseteknél lehet összefüggés az AstraZeneca vakcinával, de a sajtóban is megjelent mélyvénás alsó végtagi trombózisnál nem, ezt az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálata is alátámasztja – közölte az Indexszel a gyógyszeripari vállalat szerdán.

Minden esetet részletesen kivizsgálnak, ezért kérik az érintetteket, hogy tegyenek bejelentést a tapasztalt mellékhatásokról – így reagált portálunknak az AstraZeneca gyógyszeripari vállalat azt követően, hogy két személy is mélyvénás trombózist kapott azt követően, hogy AstraZeneca oltást kaptak.

Bár a konkrét esetekről nem kívántak nyilatkozni, mondván, hogy nem állnak rendelkezésükre a részletes orvosi információk, fontosnak tartották tisztázni az utóbbi hetekben, a hazai sajtóban megjelent beszámolókat, melyek az AstraZeneca vakcinával összefüggésben említettek trombózisos eseteket.

A gyártó megemlít több olyan cikket, amiben mélyvénás alsó végtagi trombózisról írtak, szerintük azonban ezt a betegséget gyakorta a dohányzás és a fogamzásgátló tabletták használata idézi elő.

Az AstraZeneca ismételten hivatkozik a gyógyszerügynökség eredményeire, az EMA nemzetközi mellékhatás-bejelentési adatbázisok áttekintése után megállapította, hogy nem jelent fokozott kockázatot az AstraZeneca vakcina alkalmazása mellett, „az észlelt gyakoriság megegyezik a nem oltott lakosságban észlelt esetekével, s hasonló értékek figyelhetők meg minden COVID-19 vakcina esetében.”

A vállalat megjegyzi, hogy a hatóság vizsgálata mindemellett valószínűsíti az összefüggést egy, az előzőekben leírt betegségtől teljesen eltérő, más mechanizmus alapján kialakuló, de nagyon ritka – 100 ezer és 250 ezer oltásra 1 eset gyakoriságú – alacsony vérlemezkeszám mellett kialakuló speciális trombózisos eseménnyel kapcsolatban.

Hozzáteszik ugyanakkor, hogy egyik hatóság sem azonosított speciális kockázati, vagy körülírható okot ezekkel a kivételesen ritka eseményekkel összefüggésben. Ezzel együtt lehetségesnek látják az összefüggést a vakcina alkalmazásával, ennek megfelelően a továbbiakban – igen ritka mellékhatásként – feltüntetésre kerülnek az alkalmazási előírásban.

Brit kimutatás

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) áprilisban adta közre a legfrissebb adatokat arról, hogy hány beoltottnál tapasztaltak vérrögképződést az AstraZeneca-vakcinával való oltás után az Egyesült Királyságban.  Eddig összesen 209 esetben tapasztalták a kórképet, a pácinensek közül 41-en életüket vesztették. A hatóságok ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az oltásnak még így is több előnye van, mint hátránya. 

Magyarországon használt vakcinák mindegyike hatásos és véd a megbetegedés ellen – ezt már az országos tisztifőorvos mondta az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatón miután bejelentette, hogy már három vakcinára is lehet online időpontot foglalni, azóta pedig hivatalosan is megjelent az erről szóló tájékoztatás a kormány vírus-tájékoztató oldalán:

A SINOPHARM- ÉS AZ ASTRAZENECA-OLTÁS MELLETT MÁR SZPUTNYIK VAKCINÁRA IS VAN IDŐPONT, A KÉSZLET EREJÉIG.

Azt írták, hogy a Magyarországon használt vakcinák mindegyike hatásos és véd a megbetegedés ellen. „A kórházi oltópontokon minden vakcinából annyit tudunk felkínálni, amennyi épp rendelkezésre áll. Pfizer-oltás jelenleg nem foglalható, hiszen nincs eloltható Pfizer-vakcina” – hangsúlyozták a kormányzati oldalon.

Hozzátették, hogy a kedden érkezett Pfizer-szállítmány egyik részét az esedékes második körös oltásokra kell felhasználni, másik részéből pedig a 16-18 évesek oltása fog megkezdődni a jövő hét második felében. „A 16-18 évesek most még nem tudnak online időpontot foglalni, előbb péntekig regisztrálniuk kell, az online időpontfoglaló számukra néhány nap múlva nyílik majd, amiről tájékoztatást adnak” – jelezték.

Szerdán 4 millió 123 ezer volt a beoltottak száma , 1130 az új fertőzötteké, elhunyt 128 beteg.  Már több mint 4,7 millióan regisztráltak oltásra, és 80 százalékuk meg is kapta azt.