A kereszténydemokratáknak is alapít egy intézetet a Fidesz

2021.05.06. 08:28 Módosítva: 2021.05.06. 08:29

Kereszténydemokrata Intézetet alapít a Fidesz – írja a Népszava.  A lap értesülése szerint az intézet célja hivatalosan a párt nemzetközi szerepének és megjelenésének erősítése, valamint a kereszténydemokrata értékek népszerűsítése lesz. Az alapítványi formában működő szervezet – amelyet az angol nevének rövidítése alapján CDI-ként is fognak emlegetni – így egyrészt a hasonszőrű külföldi szervezetekkel, pártokkal, mozgalmakkal fogja ápolni a kapcsolatot. 

A szervezet létrehozása összefügghet azzal, hogy márciusban a Fidesz kilépett az Európai Néppártból és azóta megindult a szövetségesek keresése a nemzetközi porondon, valamint az Európai Konzervatív frakciójához is csatlakozott a párt.

Emellett a szervezet más feladatokat is ellátna, így például kutatásokat és felméréseket készítene, rendezvényeket szervezne és tanácsadói feladatokat látna el a kormányzat megrendelése szerint. 

A CDI-t így részben adófizetői pénzből, részben pedig a befolyó adományokból, tagdíjakból, valamint a nemzetközi projektekre kapott támogatásokból tervezik fenntartani. Az intézetnek körülbelül 20-30 munkatársa lehet majd, székhelyük pedig Sólyom László egykori rezidenciáján, a budapesti Széchenyi-hegyen található Rege úti ingatlanban lesz. 

Az intézmény nemzetközi vezetője Lorenzo Fontana lehet majd, aki a Matteo Salvini vezette olasz Liga külügyi kapcsolatainak irányítója. Társelnökként az ő munkáját Mészáros József, a Magyar Államkincstár nemrég távozott KDNP-s elnöke segítheti majd.