Bige László visszatérhet, megszűnt a házi őrizete

2021.05.06. 14:31 Módosítva: 2021.05.06. 19:25

Tájékoztatjuk a közvéleményt, hogy cégünk tulajdonosa, Bige László 2021. április 28. napjától a Nyíregyházi Törvényszék jogerős döntése alapján semmilyen kényszerintézkedés hatálya alatt nem áll – olvasható az MTI-nek eljuttatott közleményben.  A törvényszék szóvivője megerősítette Bige László bűnügyi felügyeletének megszüntetését.

A közlemény idézi, hogy 2021. március 11. napján a védelem indítvánnyal élt a kényszerintézkedés megszüntetése tárgyában, mely védői indokolást a Nyíregyházi Járásbíróság magáévá tett, és 2021. március 24. napján megszüntette a kényszerintézkedést.

Az I. fokú határozat ellen az ügyészség fellebbezéssel élt, majd néhány nap múlva indítványt tett a kényszerintézkedés határidejének a meghosszabbítására a Nyíregyházi Járásbíróság előtt. Ezt az ügyészi indítványt, mint alaptalant, a Nyíregyházi Járásbíróság elutasította. Ez ellen a döntés ellen is fellebbezéssel élt az ügyészség. A Nyíregyházi Törvényszék mind a két ügyészi fellebbezést megvizsgálva, azokat elutasítva helybenhagyta a Nyíregyházi Járásbíróság döntéseit.

A Nitrogénművek Zrt. továbbra is teljes mértékben megbízik az igazságszolgáltatás döntéseiben, és minden jogi eszközzel megvédi magát a Bige Lászlót és a társaságot érintő igazságtalan intézkedésekkel szemben. A döntés eredményeként Bige László semmilyen tekintetben nincs korlátozva abban, hogy kiemelkedő üzleti tevékenységét a továbbiakban eredményesen folytathassa

– írják. 

A Nyíregyházi Törvényszék szóvivője, Resán Dalma az MTI megkeresésére csütörtök este megerősítette, hogy a törvényszék április 28-án jóváhagyta a járásbíróság végzését, amellyel megszüntette „B.L.T. gyanúsított bűnügyi felügyeletét”. A végzés indoklása szerint a bűnügyi felügyelet fenntartása már nem volt indokolt, mivel az elrendelését megalapozó tanúkihallgatásokat az ügyészség már lefolytatta. A szóvivő ismertette az ügyészségi fellebbezéseket is.

Közölte: mivel a gyanúsított bűnügyi felügyeletét a bíróság korábban 2021. április 17-ig rendelte el, és addig nem született a meghosszabbításáról jogerős döntés, aznap a törvény erejénél fogva megszűnt ez a kényszerintézkedés. A törvényszék végzéseit a bíróság május 5-én kézbesítette a feleknek – írta Resán Dalma.

Bige Lászlót tavaly december 15-én vették őrizetbe, azzal gyanúval, hogy több mint 800 millió forint kenőpénzt fogadott el, miközben majdnem kétmilliárd forinttal károsította meg saját cégét. Az ügyészség korábban úgy fogalmazott, hogy a megalapozott gyanú szerint a férfi egyik cége 2018 előtt, éveken át nagy mennyiségben állított elő mezőgazdaságban felhasználható terméket, melynek egy részét – utasítására – valótlanul selejtesnek minősítették, és csökkentett áron adták el a kereskedőknek. Az egyik ilyen kereskedőcég szintén a férfi érdekeltségébe tartozott. A vállalkozó tavaly az Indexnek küldött közleményben reagált a vádakra, szerinte nevetséges és komolytalan a vesztegetési vád.