Jelentősen nőtt a fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában

D ATI20210402049
2021.05.06. 08:50 Módosítva: 2021.05.06. 10:09
Az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma növekedést mutat az egy nappal korábbihoz képest, azonban kevesebb beteget ápolnak kórházban. A beoltottak száma 4 153 038 fő.

Az elmúlt 24 órában 1680 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 787 647 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma hazánkban. Meghalt 124 ember koronavírusban vagy annak szövődményeiben, így az elhunytak száma 28 297 főre emelkedett – derül ki a hivatalos adatokból.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 546 246 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 213 104 főre csökkent.

4104 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 485-en vannak lélegeztetőgépen.

Már több mint 4,7 millióan regisztráltak oltásra, és 80 százalékuk meg is kapta azt. A beoltottak száma 4 153 038 fő, közülük 2 315 428 fő már a második oltásnál jár.

Egy nappal korábban  1130 volt az új fertőzöttek száma, 4374 koronavírusos beteget ápoltak kórházban, közülük 511-en voltak lélegeztetőgépen, és 128 ember hunyt el a vírus vagy annak szövődményei következtében. 

A kormány koronavírusról tájékoztató oldalán azt írják, hogy az online időpontfoglalóban Sinopharm-, AstraZeneca- és Szputnyik V oltásokat lehet jelenleg foglalni. A 16–18 éveseket arra kérik, hogy péntek éjfélig regisztráljanak az oltásra, mert csak érvényes regisztrációval tudnak majd időpontot foglalni a jövő héten. Az online időpontfoglaló elérhetősége: www.eeszt.gov.hu. A kormány szerdai ülésének döntéseiről a mai Kormányinfón adnak tájékoztatást, az eseményről az Index hírt ad.

Arra kérik az oltást kérő 16 és 18 év közötti fiatalokat, illetve szüleiket, hogy ha még nem tették, akkor május 7. péntek éjfélig regisztráljanak az oltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

Felhívják a figyelmet, hogy csak az érvényes regisztrációval rendelkezők tudnak majd online időpontot foglalni a jövő hét második felében tervezett oltásra, amely Pfizer-vakcinával fog történni a kórházi oltópontokon. Az ehhez szükséges vakcinát a kedden érkezett Pfizer-szállítmányból biztosítják. Az oltás a 16. életévet betöltött fiataloknak adható. Az online időpontfoglaló megnyitásáról külön fognak számukra tájékoztatást adni.

Rámutatnak: az oltási program előrehaladásával és a járvány megfékezése érdekében már a Magyarországon élő külföldiek és a tajszámmal nem rendelkező külföldön élő és külhoni magyar állampolgárok is tudnak regisztrálni az oltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

Emlékeztetnek rá, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára szombattól megnyíltak

  • a vendéglátóhelyek belső terei,
  • a szállodák,
  • a szabadidős létesítmények,
  • az állatkertek,
  • a múzeumok,
  • a mozik,
  • a színházak,
  • az edzőtermek és a sportesemények,

és ezeket a helyeket rokon kíséretében kiskorúak is látogathatják.

védettségi igazolványok postázása folyamatos, és azt már az első oltás után kiállítják.

Ha bármilyen probléma merülne fel a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban, azt a magyarorszag.hu ügyfélkapun keresztül vagy személyesen a kormányablakban lehet bejelenteni.

Gigakampány indul

A kormány – a vakcinákat népszerűsítő tájékoztató kampányok mellett – rövidesen figyelemfelhívó akciót indít az oltásellenességről. A szerdai Magyar Közlöny szerint a kampányra legalább 16 milliárd forintot szán a kabinet. A Magyar Közlönyben megjelent határozat a járvánnyal összefüggő kormányzati kommunikáció érdekében szükséges intézkedésekről címet viseli. 

E szerint a járvány leküzdésében elsődleges szerepet játszanak a rendelkezésre álló védőoltások; az oltással kapcsolatos tájékoztató kampányok érdemben hozzájárulnak az oltási program eredményességéhez, a beadott oltások számának növelése, így a lehető legnagyobb védettség elérése elsődleges kormányzati cél.

A határozat szerint a miniszterelnök kabinetfőnökének irányításával a magyar lakosság egészségének védelme érdekében minél szélesebb körű kormányzati tájékoztató kampányt indítanak,

LEGALÁBB 16 MILLIÁRD FORINT ÉRTÉKBEN.

A kampányban a kormány felhívja az állampolgárok figyelmét az oltás és a regisztráció szükségességére. 

(Borítókép:  Ápoló a fehérgyarmati kórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án.  Fotó: Balázs Attila / MTI)