Végeztek az első magyar űrkatonák

2021.05.06. 15:30

Befejeződött a Debreceni Egyetemen (DE) a Bevezetés az űreszközök üzemeltetésébe című tanfolyam. A kurzust elsőként elvégző magyar katonáknak Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára adta át az oklevelet az egyetem aulájában.

Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa az oklevélátadón azt mondta:

a 21. század emberének a történelmét a világűrben írják.

Köszönetet mondott a katonáknak, hogy elfogadták az ország hívó szavát, és elsőként elvégezték a három egyetem, a Debreceni Egyetemen, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem példaértékű közös vállalásában megszervezett űrtanfolyamot.

Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokhelyettese kiemelte: elsőnek lenni dicsőség, de nagy felelősség is, mert nincs kitaposott ösvény, bevált eljárás, ezt az űrkatonák fogják kialakítani.

Hozzátette: 2030–2040 táján a nagyhatalmak a vezetési pontokat kitelepítik a világűrbe, és nyilvánvalóan megjelennek az űrfegyverek is – számolt be az MTI.