Már óvodába jár Manfréd, a debreceni állatkert kispingvinje

2021.05.07. 07:41

Újabb fiókával gyarapodott a debreceni nagyerdei állatkert immár 24 tagú, valaha volt legnépesebb pápaszemespingvin-kolóniája − adta hírül az MTI. A csütörtökön bemutatott három hónapos Manfréd egyelőre a pingvinóvodában nevelkedik, és várhatóan ősz végén csatlakozhat a többiekhez.

A kis pingvin másfél éves koráig még jól megkülönböztethető lesz felnőtt társaitól, mivel csak akkorra vált majd át teljesen a faj jellegzetes fekete-fehér szmokingjára. Afrika egyetlen pingvinfaja a kontinens déli csücskének partvidékén és a környező szigeteken őshonos.

A fajt eredeti élőhelyén elsősorban a táplálékforrásait veszélyeztető ipari léptékű túlhalászat, illetve az olajszennyezés fenyegeti, ezért jelenleg veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján.

A debreceni állatkert 2008 óta ad otthont pápaszemes pingvineknek az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében. Az elmúlt években a látványetetések és a pingvinovi növendékeinek napi egészségügyi sétája igazi közönségkedvenccé tette a pápaszemes pingvineket Debrecenben.