Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Karácsony Gergely Orbán Viktorról: Ő alacsony és kövér, én magas és vékony vagyok

Uontitled-1
2021.05.07. 12:52

Ő alacsony és kövér, én magas és vékony vagyok – nyilatkozta Orbán Viktorról Karácsony Gergely az angol Economist című lapnak. A főpolgármestert a miniszterelnökkel hasonlították össze, ekkor tette ezt a megjegyzést. Karácsony Gergely utólag belátta: rossz vicc volt, Facebook-oldalán kért bocsánatot a miniszterelnöktől.

Az interjúban kiemelik, hogy a kormányfő és a főpolgármester „ennél nem is lehetne kevésbé egyforma”, majd Karácsony Gergelyt is megkérdezték, hogy miben különböznek: míg egyikük a fővárost vezeti, másikuk inkább a vidékre összepontosít, míg Orbán Viktor teljes ellenőrzést gyakorol pártja felett, Karácsony Gergely több párt szövetségének köszönheti sikerét.

Ezek után jött az összehasonlítás is: Karácsony Gergely szerint míg Orbán Viktor alacsony és kövér, addig ő magas és vékony. A főpolgármester most a Facebook-oldalán osztott meg egy bejegyzést: megjegyzése rossz vicc volt, nem kellett volna, elnézést kér mindazoktól, akik a rossz tréfát sértőnek találják.

A lap újságírója a velem készített interjúban sok más mellett azt is végigvette, miben különbözöm én a miniszterelnöktől. Arra jutottunk, hogy szinte semmiben nem hasonlítunk, ám ekkor az elvi, elkötelezettségbéli, stílusban megmutatkozó különbségek mellett tettem egy viccesnek szánt megjegyzést a testalkatunkból fakadó különbségekre is. Rossz vicc volt, nem kellett volna. Mert tudom, ilyennel nem viccelünk, ez nem lehet része a politikai vitáknak, mindenkinek kijár az alapvető tisztelet. Sajnálom, hogy az a látszat keletkezhet most, mintha ezt nem tudnám, pedig nagyon is tudom, és ehhez tartom magam. Elnézést kérek mindazoktól, akik a rossz tréfámat sértőnek találják, igazuk van. Nem beszélve arról, hogy a visszafogottság amúgy is indokolt, hiszen magam is egyre kevésbé sikeres küzdelmet folytatok a vékonyság megőrzéséért

– írta bejegyzésében Karácsony Gergely.

Az Economist cikkében arról is írnak, hogy mi történt az elmúlt tíz évben, és megjegyzik: a felmérések alapján most először van esélye az ellenzéknek a győzelemre. Karácsony Gergelyről azt írják, béketeremtő hírében áll. Jakab Péterrel is összehasonlították a főpolgármestert, mint írják, Karácsony Gergely kevésbé konfrontatív alkat. Az összegzés nagy kérdése: vajon Karácsony Gergely stílusa és módszere működik-e vidéken, ahol – mint írják – a többség a kormánypárti tévéből, rádióból tájékozódik.

(Borítókép: Karácsony Gergely és Orbán Viktor. Fotó: Bánkúti Sándor / Index / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)