Ma a némettel folytatódik az érettségi

2021.05.07. 06:33

Ma reggel a német nyelvi írásbelikkel folytatódnak az érettségi vizsgák. Az első négy napon alkalmazott szigorú biztonsági intézkedések mellett tartják a vizsgákat a koronavírus-járvány miatt. Német nyelvi vizsgára középszinten 12 ezren, emelt szinten több mint háromezren jelentkeztek − adta hírül az MTI.

Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc. Az első feladatlap szövegértés, aminek a kitöltésére 60 percet kapnak a diákok. A második feladatlap nyelvhelyességi feladatokat tartalmaz, erre 30 perc áll rendelkezésre.

Tizenöt perces szünet után a hallott szöveg értésére vonatkozó feladatlap megoldása következik 30 percben, majd 60 perc áll rendelkezésre az íráskészséget vizsgáló feladatsorra.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán az előzőekben felsorolt típusú feladatlapok szerepelnek, ugyanabban a sorrendben. A feladatok megoldására fordítható idő azonban 70, 50, 30 és 90 perc.

Az íráskészséget vizsgáló feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár, amiről a vizsgázónak kell gondoskodnia. A többi feladatsornál semmilyen segédeszköz nem használható.

Az érettségi vizsgák május 3-án kezdődtek az írásbeli magyarérettségivel. Ezt követte a matematika és a történelem vizsga. Az idegennyelvi érettségik csütörtökön az angolérettségivel kezdődtek meg.

Sajnos vannak olyanok, akik nem tudnak részt venni az érettségin a koronavírus miatt, erre is keresik a megoldást. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint jó megoldás lehetne, ha a júniusi szóbeli időpontjában pótolhatnák a vizsgákat.