Sokan tartanak a május 10-én induló jelenléti oktatástól

D  US20200930008
2021.05.07. 21:14
Rengetegen írták alá azt a petíciót, amit a május 10-i iskolanyitás elleni tiltakozásul indítottak. Tanárok, diákok és szülők is aggódnak, mivel sokan még az első oltást sem kapták meg.

Kevesebb mint egy hét alatt már több mint 127 ezren aláírták az ADOM Diákmozgalom petícióját, amelyben azt követelik, hogy ne legyen kötelező jelenléti oktatás a felsősöknek és a középiskolásoknak május 10-től. 

Ez magát a szervezet szóvivőjét is meglepte. Schermann Fruzsina az Indexnek azt mondta, hogy egyszerre éreztek feszültséget és bizonytalanságot a diákok, a tanárok és a szülők között az újranyitás miatt, ezért fogalmazták meg követeléseiket. Reméli, a kormány nem veszi semmibe ennyi ember akaratát. 

Szerintünk az lenne felelősségteljesebb, ha helyi szinten lehetne dönteni, hogy milyen formában folytatódjon az oktatás

– mondta Schermann, hozzátéve, következetlenségre vall, hogy a csak egy oltást kapott pedagógusokat is arra kötelezik, hogy bemenjenek tanítani. A tanulók még nincsenek beoltva, így ha  van közöttük akár egy fertőzött is, az szerinte komoly kockázatot jelent, mert gyorsan fertőzési gócpont alakulhat ki. 

Egy neve elhallgatását kérő, Békés megyében élő tanár is aggódik a nyitás miatt, mert még nem kapta meg az első oltást. Az Indexnek azt mondta, sok kollégája jár hasonló cipőben. Emiatt úgy véli, az utolsó pár hétre,

a „levezető” szakaszban fölösleges visszatérni az iskolapadokba. 

Ezen a véleményen van a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is. Komjáthy Anna, a választmány megbízott elnöke arról beszélt lapunknak, hogy nemcsak a tanárok, de olyan szülők is panaszkodnak, akik attól félnek, hogy a gyerekek hazaviszi a vírust. 

Erre azonban csak azt tudják válaszolni, hogy ugyanaz a rendelkezés van továbbra is érvényben, amelyet Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár említett: a szülő nyomós indokkal kérvényezheti az igazgatónál, hogy gyermekét mentse fel az iskolai megjelenés alól, a hiányzását pedig tekintsék igazoltnak, és a kérést az igazgató nem tagadhatja meg. A PDSZ szerint a járvány elég nyomós indok erre. Komjáthy Anna felhívta a figyelmet arra is, hogy

a 250 óra hiányzással is ugyanaz a helyzet, mint eddig: osztályozó vizsgára vagy a tanév megismétlésére csak akkor kerülhet sor, ha gyerek nem rendelkezik annyi érdemjeggyel, hogy teljesítménye értékelhető legyen. A tanárnak lehetősége van az otthonmaradó gyerekeknek is osztályzatot adni, olyan feladatokra, amelyet odahaza teljesítettek.

Szerinte tényleg nem ezen az utolsó pár héten fog múlni, hogy a gyermek boldogulni fog-e az iskolában megszerzett tudással az életben. Ugyanakkor attól is kell tartani, hogy az iskola késztetést fog érezni arra, hogy gyorsan bepótolja a lemaradásokat, ami szerinte nagyon méltatlan lenne a gyerekekkel szemben.

Egyébként a 16–18 éveseket pont az újranyitás napján, május 10-én kezdik oltani Pfizer-vakcinával. A fiatalok péntek éjfélig regisztrálhatnak a vakcinára. 

(Borítókép: : Ellenőrzik az iskolába érkező diákok testhőmérsékletét egy kecskeméti gimnázium bejáratában 2020. szeptember 30-án. Fotó: Ujvári Sándor / MTI)