Szijjártó Péter: Japán segítséggel épülhet gyorsvasút Közép-Európában

2021.05.07. 09:04 Módosítva: 2021.05.07. 14:06

Jó esélyünk van arra, hogy az újrainduló Európai Unió motorja mi, közép-európaiak legyünk − jelentette ki Szijjártó Péter a varsói V4-egyeztetést követően megtartott online sajtótájékoztatóján pénteken. A találkozón a V4 országain kívül Kōichirō Genba japán külügyminiszter is jelen volt.

A külügyminiszter emlékeztetett: Magyarország júniusban kezdődő visegrádi csoportra vonatkozó elnöksége is erre fog koncentrálni. Mint mondta, a V4 és Japán együttműködéséből Közép-Európa sokat profitál. Egyrészt a beruházások színvonala miatt, másrészt a kutatás és fejlesztés területén. A közép-európai államokhoz hasonlóan Japán is megértette a Nyugat-Balkán országainak jelentőségét, és készen áll ezeknek az országoknak a támogatására a V4-gyel együtt.

A V4-nek az az érdeke, hogy még szélesebb körben bekerüljön Japán a gazdasági együttműködésekbe és a közép-európai infrastrukturális fejlesztésekbe. Japán még mélyebb bevonása az együttműködése hozzá fog járulni, hogy a gazdaság minél gyorsabban újrainduljon − tette hozzá a külügyminiszter.

A visegrádi országok egy gyorsvasút megépítését tervezik. Ilyen Közép-Európában még nincs. Japán nagy segítséget nyújthat a vasút építésében.

A magyar−japán gazdasági együttműködés gyorsan megerősödött. Összesen 180 japán cég működik Magyarországon, ezzel 40 ezer embernek adnak munkát. Ők a nyolcadik legnagyobb beruházók az országban.

Szijjártó Péter elmondta: Japán részese a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezetének. A visegrádi csoport és Japán együttműködése kiváló alap lehet a távol-keleti szabadkereskedelmi övezet és az EU együttműködéséhez. Magyarországnak ez egy komoly lehetőség, nem félünk a versenytől. Versenyképesek vagyunk − hangsúlyozta.

A japán vállalatok nagy segítséget nyújtottak a gazdaság újraindításában. Összesen 23 japán cég fektetett be Magyarországon az elmúlt hónapokban. Japán a legnagyobb magyar termékeket vásárló ország. Ez a magyar export szempontjából kedvező – mutatott rá a miniszter.