Újabb lépés az európai hadsereg felé

2021.05.07. 10:42

Az uniós tagállamok védelmi feladatokért felelős minisztereinek brüsszeli, egynapos tanácskozásán a Magyarországot képviselő Szabó István honvédelmi államtitkár is támogatta azt a kezdeményezést, hogy Európa hatékonyabb védelemmel rendelkezzen, és erőteljesebben lépjen fel az európai védelem keretein belül – adta hírül az MTI.

Az államtitkár magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy ha Európa hatékonyabb védelemmel rendelkezik, úgy az unió perifériáján kialakult vagy kialakuló válsággócokat erőteljesebben tudja kezelni. Meg tudja akadályozni például, hogy az illegális migráció elérje Európát.

Erőteljesebb védelemmel meg tudjuk védeni Európát, Magyarországot és a magyar állampolgárokat

– tette hozzá, majd kiemelte, hogy a válságkezelés területét érintően Magyarország mindig is támogatta az uniót érintő kihívások kezelését célzó EU-missziók feladataiban.

Létszámarányosan tekintve a 27 tagú Európai Unióban Magyarország a hatodik a csapat-hozzájáruló nemzetek között

– mondta.

Ezenkívül az államtitkár fontosnak nevezte az EU partnerségi kapcsolatainak fejlesztését, egyebek mellett a NATO-val kialakított együttműködés fokozása által a válságkezelés területén. Ezzel összefüggésben kiemelte: Magyarország kimagasló hozzájárulója a katonai szövetség misszióinak munkájához. Jelentős erővel van jelen például Koszovóban, ahol a magyar katonák és a civil szakértők tevékenysége elismerését jelenti az, hogy októbertől

magyar tábornok veszi át a KFOR-misszió parancsnokságát közel egy évre.

A NATO és az Európai Unió misszióiban részt vevő magyar katonák létszámát tekintve a magyar ambíciószint 75 százalékát ez a két misszió teszi ki. Szabó István végezetül reményét fejezte ki, hogy a válságkezeléssel foglalkozó brüsszeli tanácskozás hozzájárul azon – Magyarország által is támogatott – elképzelés megvalósulásához, hogy Európa hatékonyabb védelemmel rendelkezzen.