Fürjes Balázs testszégyenítést emlegetett, majd Karácsony Gergely nyelvtudását firtatta

2021.05.08. 15:29

Karácsony Gergely Economistnak adott interjúja miatt fakadt ki Fürjes Balázs a Facebookon, és ha már így alakult, a főpolgármester nyelvtudásáról is értekezett egy sort az államtitkár.

A Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára bejegyzésében egyebek között testszégyenítést emlegetett Karácsony Gergely interjúja nyomán.

A főpolgármester ebben a többi között azt mondta: Orbán Viktor alacsony és kövér, míg ő magas és vékony. Igaz, utána elnézést is kért.

Liberális körökben is jól ismert fogalom a body shaming, vagyis azoknak az embereknek a nyilvános megszólása, megalázása, akik az aktuális ideáltól, divattól eltérő testalkattal bírnak. Kár, hogy a Magyarország miniszterelnöki posztjára lassan már tényleg bejelentkező főpolgármester éppen erre ragadtatta magát Orbán Viktorral kapcsolatban, amikor a minap interjút adott az Economistnak

– írta most ezzel kapcsolatban Fürjes Balázs. Úgy vélte, Karácsony Gergely lekezelően nyilatkozott azokról, akik nem úgy néznek ki, mint ő.

Kicsúszott a száján. Előfordul. Kár, hogy az Economist újságírójának mondta

– jegyezte meg azzal kapcsolatban, hogy a főpolgármester időközben „kénytelen volt bocsánatot kérni ezért a megjegyzésért”.

A bejegyzés nagy része ezenkívül már az angolnyelv-tudás fontosságáról szólt, illetve azon belül is Karácsony Gergely nyelvtudásáról. Míg Fürjes Balázs véleménye szerint Orbán Viktor miniszterelnök jól beszél angolul, Karácsony Gergelyről azt gyanítja, hogy valószínűleg az Economistnak is magyarul, tolmáccsal nyilatkozott, mivel állítása szerint a főpolgármester angolul nem beszél.

Megkockáztatom, hogy az említett faux pas is az idegennyelv-tudás hiányából ered. A nyelvismeret ugyanis magabiztosságot ad. Egy vezető – legyen az vállalatvezető vagy egy ország miniszterelnöke –, ha otthonosan szeretne mozogni nemzetközi környezetben, hogy a lehető legjobban képviselhesse vállalata vagy nemzete érdekeit, nem spórolhatja meg a nyelvtanulást

– tette hozzá az államtitkár.

Nyelv, tudás Nemzeti kormányunk miniszterelnöke jól beszél angolul. A 21. században, a 27 tagú Európai Unióban, egy...

Publiée par Fürjes Balázs sur Samedi 8 mai 2021

Ami egyébként honatyáink nyelvtudását illeti, általánosságban sem állnak túl jól. Legutóbb még 2019-ben kapott figyelmet a kérdés, miután előírták, hogy 2020-tól csak az felvételizhet egyetemre, akinek legalább egy középfokú nyelvvizsgája van. Ekkor egyebek között az derült ki, hogy a 199 parlamenti képviselő közül

  • 98 egyáltalán nem rendelkezik nyelvvizsga-bizonyítvánnyal.
  • 7-nek csak alapfokú nyelvvizsgája van.
  • 9 képviselő csak írásbeli vagy csak szóbeli vizsgát tett le egy idegen nyelvből.

A pártok lebontásában sem éppen rózsás a helyzet, legalábbis az akkori adatok szerint 76 fideszes, 11 KDNP-s, 8 jobbikos, 6 DK-s, 5 MSZP-s, 3 LMP-s, 1 párbeszédes, 1 független, illetve az egyetlen nemzetiségi képviselőnek egyáltalán nincs papírja a nyelvtudásáról. Továbbá Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc sem rendelkezett nyelvvizsga-bizonyítvánnyal, bár mindketten tárgyalási szinten beszélnek angolul.