Megvan a pontos útvonal, rövidebb felvonulást tarthat a Budapest Pride

2021.05.08. 13:34

A rendőrség visszavonta korábbi határozatát, amelyben a Budapest Pride felvonulás engedélyt kapott az Andrássy út–Madách tér–Tabán útvonalon rendezvény megtartására – írja a Telex. A megismételt eljárásban a hatóság javasolta, hogy tartsák meg a felvonulást a Madách tér–Tabán útvonalon, mert a bírósági döntés szerint az Andrássy utat a Mi Hazánk Mozgalom előbb foglalta le. A javaslatot a felvonulás szervezői elfogadták.

Ahogyan már korábban megírtuk, a Mi Hazánk Mozgalom és a Budapest Pride-szervezők között jogi vita zajlott arról, hogy a felvonulásra kiszemelt közterület kié lesz július 24-én. 

A fesztivál egyik szervezője az esemény előtt három hónappal, vagyis április 25-én éjfélkor ügyfélkapun, illetve személyesen is beadta a kérelmet az V. kerületi rendőrkapitányságon, eközben azonban a Mi Hazánk aktivistái szintén hasonló bejelentéseket tettek elektronikus úton.

Egy párttag hetvenhárom másodperccel éjfél után az ügyfélkapun tett bejelentést, hogy a Fővám térnél tartana tüntetést, egy másik aktivista pedig hetvenkilenc másodperccel éjfél után a Rudas fürdő déli oldalához jelentett be megmozdulást. Ezeket a Pride-szervezők elsőbbségére hivatkozva a rendőrség elutasította, ám a párt bírósághoz fordult, kérve, hogy a rendőrség határozatait helyezze hatályon kívül a Kúria.

Miközben azonban a Kúria a csütörtökön kihirdetett döntésével valóban elutasította a Mi Hazánk keresetét, egy másik, ugyanazon a napon kelt határozatában felperesként nekik adott igazat.

A rendőrség ezeket a döntéseket értelmezve végül kompromisszumos javaslattal állt elő a Budapest Pride szervezőinek. Ezt ők elfogadták, és idén rövidebb útvonalon szervezik meg a felvonulást a Madách tér és a Tabán között.