Háromszor annyi pénzt adott az Orbán-kormány Mészáros Lőrinc egri szállodájának, mint amennyivel a várost támogatta

2021.05.09. 20:14

Csütörtökön derült ki, hogy az Orbán-kormány összesen 23 milliárd forinttal támogatja azokat az önkormányzatokat, amelyek túl nagy bevételkieséssel kell számolniuk a kabinet korábbi adóelvonási intézkedései miatt. Huszonhét rossz anyagi helyzetben lévő település működési támogatást, öt nem megyei jogú város fejlesztési célú forrásokat kap. 

A lista tanúsága szerint az Orbán-kormány keze egy kicsit maga felé hajlott, a fideszes vezetésű városoknak a kabinet jellemzően többet biztosít, mint az ellenzékieknek, de Eger is 825 millió forintot. Ennek a szépséghibája nem csak az – hívja fel a figyelmet a városi portál, az Egri Ügyek –, hogy a exjobbikos Mirkóczki Ádám vezette önkormányzat 1,5 milliárdot kért, hanem az is, hogy eközben

a Magyarország leggazdagabb embere, Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő szálloda, a Hortel Flóra 2,8 milliárd forintos állami támogatást kap felújításra.

A Hotel Flóra a Mészáros-tulajdonban lévő szállodaláncnak, a Hunguest Hotelsnek a tagja, amely összesen 17,7 milliárd forint felújítási támogatást nyert.  A szállodalánc 2020 májusában csoportos létszámleépítést jelentett be arra hivatkozva, hogy a koronavírus-járvány miatt előre hozza a tervezett felújítási munkálatokat.

Ami az adóelvonást illeti, az Orbán-kormány  a koronavírus-járvány hatásira hivatkozva fosztotta meg az önkormányzatokat bevételeik jelentős részétől, például az iparűzési adó maximalizálásával vagy éppen az új adók kivetésének a tilalmával. Az előbbivel 150 milliárd forint maradt a cégeknél.