Je suis terheléses támadó

CSP 2104
2021.05.09. 19:32 Módosítva: 2021.07.07. 15:28

Épp hatodik alkalommal jelentett be terheléses támadást a kormány, amikor esély nyílt regisztrálni a világ jelenleg legnépszerűbb termékére: a Pfizer-vakcinára. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltató Teret ért DDoS-támadás következtében nem működött az oltásidőpont-foglalás, így hétfőn megindult egy valós terheléses támadás immár a kórházak előtt a vakcináért.

Igazán felkészülhetnénk már ezekre az eseményekre, hiszen a terheléses támadók nap mint nap köztünk tevékenykednek. Elég megnézni az egyetemisták által oly kedvelt Neptun-rendszert, ami tárgyfelvételkor a terheléses támadók Glastonburyje.

Apropó, zene! Szegény Havasi Online Concert Show-ját is megtámadták a terhelők a jegyvásárlás megnyitásának pillanatában, és bizony a nagyobb külföldi nevek mind így járnak, mikor kis hazánkba érkeznek. Állítólag a világ összes nagy arénájának rendezvényeit is kóstolgatják időnként, jellemzően akkor, amikor nagy az érdeklődés egy koncert iránt.

A terheléses támadók előszeretettel veszélyeztetik azokat a csomópontokat is, ahol több ezer ember gyűlik össze hirtelen. Ilyenkor jelenlétüket – csakúgy, mint a kopogó szellemekét – a térerő csökkenésével és a mobilnet lassulásával érzékelhetjük.

A mindennapi internetes tereinkben sem vagyunk biztonságban ezektől a kiberterroristáktól: a Facebook és a Messenger gyakran szenved el ilyen támadásokat, elsősorban akkor, amikor frissítést küldenek ki.

A legfélelmetesebb dolog azonban mégis az, hogy ezek a felelőtlen emberek annyira beolvadtak közénk, és olyan sokan vannak, hogy felmerül a gyanú, hogy ön és környezete is terheléses támadó, sőt ami azt illeti, még én is az vagyok. 

Ma amikor egy ideig úgy tűnt, újra van lehetőség regisztrálni Pfizerre, – ez persze estére hivatalos cáfolatot kapott – biztos vagyok benne, hogy felelőtlen emberek egy csoportja újra terveket szőtt. Terheléses támadók egy csoportja valahol már újra dörzsöli a tenyerét vagy majd fogja, amikor a bűvös szót újra kimondják.

(Borítókép: Csákvári Péter)