Eltünteti-e az influenzát a koronavírus elleni védekezés?

GettyImages-1294579177
2021.05.09. 13:26
Mióta világszerte elterjedt az új típusú koronavírus, mintha teljesen kiszorult volna az influenza, de ez nem azt jelenti, hogy többet nem bukkan fel, és nem lesz vele még dolgunk. A koronavírus-járvány tapasztalatai azonban segítenek abban, hogy a jövőben hatékonyabbak legyünk az influenza elleni védekezésben. Háziorvosokat kérdeztünk a tanulságokról.

Az Indexen beszámoltunk arról, hogy a Scientific American megírta: a koronavírus elleni intézkedéseknek köszönhetően soha nem látott szintre süllyedt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által regisztrált influenzás esetek száma. Az influenzaszezon általában októberben kezdődik, és február végén, illetve márciusban tetőzik, de idén is többnyire koronavírusos esetekkel találkoztak a háziorvosok.

Szokjunk hozzá a maszkhoz

Bense Tamás gyermekgyógyász és háziorvos szerint komoly kutatási témát adhat, hogy idén csak minimális volt az influenzás megbetegedések száma. Azt azonban hozzátette: ez a higiéniás rendszabályoknak (kézmosás, távolságtartás, maszkviselés), a járványügyi korlátozásoknak, illetve az oltásoknak is köszönhető.

Az Indexnek nyilatkozva emlékeztetett rá, hogy az elmúlt száz évben olyan járványhullámokat tapasztalhattunk meg, amikor az influenza agresszívabb formája jelent meg, és jóval több megbetegedést okozott, valamint súlyosabb szövődmények alakultak ki a betegeknél. Ez a periodicitás továbbra is meglesz – jegyezte meg Bense Tamás, aki hangsúlyozta:

továbbra is ajánlott oltásokkal védekezni az influenza ellen.

Lapunknak arról is beszélt, hogy az óvórendszabályokat is érdemes lesz megtartani és betartani a jövőben, ahogy ez a Távol-Keleten már teljesen szokványos: például az emberek rutinszerűen maszkban közlekednek.

Picit kinevettük azokat a kínai turistákat, akik maszkkal az arcukon látogatták az idegenforgalmi látványosságokat, végül azonban példaértékűnek bizonyult a magatartásuk

– fogalmazott az Indexnek Bense Tamás, aki azt reméli, hogy a maszkviselés hasznos hozadéka lesz a koronavírus-járványnak.

Nem azt mondom, hogy egész évben folyamatosan hordani kell, de amikor ősszel megjelennek a felső légúti, influenzaszerű megbetegedések, akkor ajánlott lesz

– jelentette ki a háziorvos.

Mindig minden vírus mutálódik

Juhász Éva háziorvosnak is az volt a tapasztalata a saját praxisában, hogy akiket a tünetek alapján tesztre küldtek, azoknak a 99 százaléka koronavírusosnak bizonyult. Egyértelműen igennel válaszolt arra a felvetésre, hogy a járványügyi korlátozások is visszaszorították az influenzát.

A védőmaszkok használata ebben biztos, hogy közrejátszott

– jelentette ki.

Azzal kapcsolatban, hogy a koronavírus „kiszorította” az influenzát, ami esetleg mutálódhat, és fertőzőbben térhet később vissza, Juhász Éva arra hívta fel a figyelmet: élő szervezet kell ahhoz, hogy egy vírus mutálódhasson. Ha nem kerül A-ból B-be – mert kevesebb a megbetegedés –, akkor nem fog tudni mutálódni.

A háziorvos hozzátette: egyébként minden vírus mindig mutálódik, és pont ezért lényeges évente beadni az oltásokat. Ha ugyanis a vírus egy olyan személybe kerül, aki már kapott védőoltást, akkor a szervezetében lévő ellenanyag miatt a vírus kevésbé, illetve csak nagyon kis mértékben tud szaporodni.

Juhász Éva arról is beszámolt, hogy a korábbiaktól eltérően jóval többen kérik az influenza elleni oltást.

Legfontosabb a védőoltás

Bakos Attila háziorvos szintén úgy látja, hogy a járványügyi szabályok és korlátozások miatt marad el már második éve az influenzaszezon.

Azt is megemlítette: Japánban, ha elkezdődik az influenzajárvány, mindenkire felkerül a maszk, továbbá aki ott beteg, annak teljesen természetes volt eddig is, hogy mindenhova maszkban közlekedik.

Mivel az influenzára jellemző, hogy cseppfertőzéssel terjed, Bakos Attila szerint a visszaszorulásában nagymértékben szerepet játszott, hogy a koronavírus-járvány idején általánossá vált a maszkviselés.

Bakos Attila kiemelte: jobb lenne,  ha a lakosság fokozottabban partner lenne az influenza elleni védőoltások ügyében, mert az utóbbi években hiába voltak figyelemfelhívó, intenzív kampányok, azok mégsem voltak elég hatásosak.

A háziorvos úgy véli, kialakulhatnak még a jövőben agresszívebb influenzajárványok, ezért is fontos a megelőzés – amelynek kizárólagos eszköze a védőoltás –, valamint tanulva a koronavírus-járványból, amikor itt van az influenza, szigorúbban kell majd venni a járványügyi előírásokat, és akár szezonális korlátozások bevezetése is indokolt lehet.

Bakos Attila azt is megjegyezte: mindezek mellett nagyon fontos az egészséges életmód is, hiszen az immunrendszerünket ezzel tudjuk még tovább erősíteni.

(Borítókép: Oltóközpont Németországban 2021. január 5-én. Fotó: Sean Gallup / Pool / Getty Images)