Utoljára látható ebben az állapotában a Normafa

2021.05.09. 16:11
A közlekedési káosz felszámolása hétfőn indul Budapest kedvenc kirándulóhelyén.

A Normafa a főváros legnépszerűbb kirándulóhelye, amelynek legszebb fekvésű, központi területét ma még jórészt aszfalt borítja, és gépjárművek lepik el. Nagy helyet foglal el a Normafa Síház melletti, töredezett burkolatú parkoló, ahol kaotikus jelenetek szemtanúi lehettek azok, akik kirándulni mentek fel, hiszen egymást akadályozták a ki- és behajtó autósok.

Egészen mostanáig. Május 10-én ugyanis elkezdődik a Normafa megújításának egyik legfontosabb programpontja, a régi buszforduló és parkoló megszüntetése. A Hegyvidéki Önkormányzat a Normafa rehabilitációs programjával összhangban már évek óta készül a síház melletti parkoló, valamint a buszvégállomás és buszforduló megszüntetésére. Az ehhez szükséges egyéb lényeges átalakítások – az Eötvös út új, elkerülő szakasza, a Konkoly-Thege úton az új parkoló a régi kiváltására – befejeződtek, így május 10-én megkezdődhet a közlekedési funkcióitól megszabaduló központi terület megújítása.

A védett erdőövezet most még aszfalttal borított részén hamarosan zöldfelület, közösségi tér várja a Normafára látogatókat.

  • A gerinc fősétánya több száz méterrel meghosszabbodik.
  • A parkoló felbontandó aszfaltja helyén az új járófelületek a civil és zöldszervezetekkel történt egyeztetés után kiválasztott vízáteresztő burkolatot kapnak.
  • A szintén felszámolandó buszforduló parkos közösségi térré alakul.
  • Jelentős mértékben növekszik a zöldterület mértéke: nemcsak füvesítés történik, de mintegy hatvan-hetven fa, valamint több száz cserje is kerül a területre.
  • A tervek szerint nagyjából öt-hat hónap alatt újulhat meg a Normafa központja – derül ki a XII. kerület honlapjáról.

Az átalakítás második üteme a parkoló melletti, lerobbant infrastruktúrájú buszvégállomást érinti, amelynek helyzete nemcsak lehangoló összképe, hanem környezetszennyező mivolta miatt is tarthatatlan. A Normafa kapujában olajos, nyomvályús aszfaltborításon, sokszor járó motorral várakoznak a buszok, dízelfüstöt ontva a sétálók, kirándulók, sportolók felé. Ez a helyzet is megoldódik hamarosan, hiszen

a buszforduló a BKK-val történt egyeztetésnek megfelelően még a nyár folyamán átkerül Csillebércre.

A Hegyvidéki Önkormányzat a helyszínen információs táblákkal is tájékoztatja a Normafára látogatókat a változásokról.  • Tippek
  • Csok