Átoltottság: uniós és világszinten is kiemelkedő helyen állunk

D ATI20210507009
2021.05.10. 16:33 Módosítva: 2021.05.10. 16:43

Magyarország továbbra is igen előkelő helyen áll a beoltottak arányában az Európai Unióban, a népesség százalékában. Ez a mutató 43.9 százalék. Az uniós átlag  27,6 százalék. Kizárólag a mintegy 502 ezer számláló Málta teljesít jobban Magyarországnál. 

A dél-európai szigetországban, amely a turisták egyik paradicsoma, éppen a népesség több mint felét oltották be eddig. Ugyanakkor Magyarországon ez a szám jócskán meghaladja a négymillió főt. A beoltottak száma túllépte már a 4 millió 305 ezer embert is itthon, közülük 2,5 millióan a második oltáshoz is hozzájutottak.

Kapcsolódó

Már tavaly is a tesztadatok huszonegyszerese lehetett az átfertőzöttség

A professzor szerint már tervezhető, hogy ki kapjon két oltást, és kinek elég az emlékeztető vakcina.

Finnországban sem panaszkodhatnak. A magyar nyelvrokonságra büszke finnek közül már minden harmadik kapott koronavírus elleni vakcinát, egészen pontosan a mintegy 5,5 milliós népességű észak-európai ország polgárainak 35 százaléka. Finnországban a járvány kezdete óta 922 ember lelte halálát a Covid-19 kórban és szövődményeiben.

A mintegy 83 milliós Németország lakóinak csaknem harmada már felvette a védőoltást, a Magyar Nemzet tegnap esti adatai szerint. Ausztriának és Ciprusnak sincs oka szégyenkezésre, mindkét állam súrolja a 30 százalékot. Franciaország, Dánia és Írország polgárainak mintegy 26 százaléka jutott hozzá eddig a vakcinához.    

Kapcsolódó

Világverők vagyunk vakcinálásban

Száz főre vetítve a többmilliós országok közül csak Mongólia előz bennünket.

Az ourworldindata.org friss adatai szerint világszinten is megsüvegelendő a magyar teljesítmény. Az egy dózist már kapottak listáján, népességarányosan, toronymagasan vezet Izrael, a lakosság több mint 60 százaléka már hozzájutott a vakcinához, az Egyesült Királyság 51 százalék fölött jár, Bahrein és az Amerikai Egyesült Államok 46 százalék körül áll, Magyarország Chilével csatázik az ötödik helyért.  

(Borítókép:  Főorvos beolt egy nőt a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag második adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán 2021. május 7-én.  Fotó: Balázs Attila / MTI)