Élesben veti be a testkamerákat a rendőrség

2021.05.10. 18:20 Módosítva: 2021.05.10. 18:20

A gyalogosok biztonsága érdekében balesetmegelőzési ellenőrzést tart a rendőrség, a Zebra terv névre keresztelt akció kedden kezdődik és több napon át tart – közölte a police.hu.

A rendőrök nagy hangsúlyt fektetnek mind a gyalogosok, mind a járművezetők szabálykövető magatartásának ellenőrzésére, amely történhet testkamera és civil járművek alkalmazásával is 

 olvasható a rendőrségi közleményben.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kiemelte: évente átlagosan 2500 gyalogost ütnek el Magyarország közútjain, közülük 150 ember életét veszti a balesetben. 2500 gyalogosból mintegy ezret kijelölt gyalogos-átkelőhelyen ér baleset. A zebrán történő gázolások nagyságrendileg 2,5 százaléka halálos kimenetelű.

A gyalogosok okozta baleseteken belül vezető helyen áll az óvatlan, hirtelen lelépés az útestre. A második leggyakoribb ok a tilos jelzésen és a tiltott helyen való áthaladás.

Az ORFK ugyanakkor megjegyzi, az autóvezetők felelőssége, hogy kellő óvatossággal, figyelemmel és mérsékelt sebességgel közelítsék meg az olyan helyeket, ahol gyalogosok felbukkanására lehet számítani, legyen szó gyalogátkelőről vagy tömegközlekedési megállóról.
    
A május 11. és 13. között tartott akcióban a rendőrök elsősorban a közlekedésbiztonsági szempontból indokolt helyeken lesznek jelen, de az ellenőrzések konkrét helyszíneit nem közlik előre.