Kásler Miklós lepattintotta Bana Tibort, miután a képviselő a külföldön oltottak védettségi igazolványáról kérdezett

2021.05.11. 08:09

Bana Tibor eredetileg Kásler Miklósnak tett fel kérdést, pontosabban kérdéseket, de az emberi erőforrások minisztere válaszra se méltatta. Helyette Kontrát Károly reagált, egy mondattal. A független országgyűlési képviselő a többi közt arról kérdezett, hogy miért nem kapnak védettségi igazolványt azok a beoltott külföldiek, akiknek van magyarországi lakcímük.

Bana Tibor diszkriminatívnak látja, hogy például a Szerbiában, az itthon is használt és engedélyezett Pfizer-, Szputnyik V vagy Sinopharm-vakcinával beoltott magyar állampolgárok a jelenlegi szabályok szerint nem kaphatnak idehaza védettségi igazolványt, így tehát nem mentesülhetnek a korlátozó intézkedések alól. Nem mehetnek például moziba, konditerembe vagy az éttermek belső tereibe.

A független országgyűlési képviselő arra kérte Kásler Miklóst, hogy a kormány keressen gyorsan megoldást a kialakult helyzetre. Bana Tibor azt szeretné, ha azok a más országokban beoltottak is kaphatnának védettségi igazolványt, akiknek van magyarországi lakcímük, illetve itt dolgoznak vagy tanulnak. A képviselő a következő kérdéseket tette fel a miniszternek:

  • Miért nem részesülhetnek védettségi igazolványban a külföldön, Magyarország által is elfogadott és engedélyezett vakcinákkal beoltott személyek?
  • Kíván-e változtatni a mostani szabályozáson a kormány, és kaphatnak-e a jövőben védettségi igazolványt azok a magyar állampolgársággal rendelkező személyek, akik külföldön kaptak védőoltást?
  • Milyen módon mentesülhetnek majd a külföldön beoltott személyek a korlátozó intézkedések alól?

A válasz igencsak szűkszavúra sikeredett:

Tájékoztatom, hogy a védettségi igazolvánnyal kapcsolatosan Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úr a 2021. májusa 6-i Kormányinfón tájékoztatást adott

– írta Kontrát Károly. 

Igaz, Gulyás Gergely valóban beszélt a Kormányinfón erről. A miniszter azt mondta, a külföldi igazolásoknak nincs jelenleg egységes rendje, ezért nem fogadják el a külföldön beadott oltásokat. Az oltásnál az számít, hol kapta, ezért egyelőre csak annak adnak védettségi igazolványt, aki Magyarországon oltatta be magát, függetlenül attól, milyen állampolgár. Bana Tibor felháborítónak tartja, hogy a kormány nem ad bővebb tájékoztatást a témáról.