40 milliós beruházásra készülnek a Heim Pál Gyermekkórházban

2021.05.11. 12:41
A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben jelenleg modern artroszkópos műtéti technikával végzik a térdműtéteket, de a tudomány fejlődésével még újabb eszközök jelentek meg a piacon. Ilyen vásárlását tervezik az adó 1 százalékokból.

A térd alapvető szerepet játszik a mozgásban. Mind a vízszintes (gyaloglás, futás), mind a függőleges helyváltoztatás (ugrás, esés) esetén állandó használatban van. Természetesen a fokozott kitétel miatt elhasználódhat, és sérülések is keletkezhetnek. Nem szólva arról, hogy gyerekek esetén nagyobb a trauma veszélye sportolás, futkározás, vagy éppen fára mászás esetén.

Néhány évtizede a térd helyreállítása még teljes feltárással történt. Az operáló orvos nehezen látta a műtéti területet, a nagy seb pedig könnyen elfertőződhetett, nehezen gyógyult és hosszú rehabilitációt igényelt. Ezeket a hátrányokat igyekezett kiküszöbölni az artroszkópos műtéti technika, amely  sokat segít abban, hogy az ilyen beavatkozások fájdalommentessé váljanak és gyorsabb legyen a felépülés.  lényege, hogy a térd két oldalán két kis lyukat készítenek, az egyiken egy fényforrást és optikát, a másikon egy manipulátort vezetnek be, és így végzik el a szükséges feladatokat.

A Heim Pál kórházban mintegy 25 éve vezették be ezt az eljárást, ma már alapvető, hogy a technikát az osztály minden orvosa tudja alkalmazni.

Kórházunkban körülbelül 50 és 100 között végzünk ilyen típusú műtétet, de a beavatkozások száma, amiket ezzel a technikával el tudunk végezni, egyre nő

– mutatott rá Cs. Frank László, az ortopédiai osztály adjunktusa. Jelenleg ez a technika a legkorszerűbbek közé tartozik, és több sikertörténetet alapoztak meg ezáltal. Az egyik ilyent egy fejlődési rendellenesség miatti szakadás után végezték.

A holdacskaporc típusos esetben C-alakú. Ebben az esetben ez korong alakú volt, és az elülső része leszakadt az eredéséről. Egyrészt sikerült visszavarrnunk eredeti helyére, lényegében különleges eszközök nélkül, másrészt sikerült megfelelő alakúra alakítanunk. A gyermek azóta tünet- és panaszmentes

– idézte fel a szakorvos. A másik műtétet nemrég végezték akutan. A beteg egyik térdkalácsa kificamodott és letört egy darabja, amely a helyéről is elcsúszott.

A műtétet artroszkópiával kezdtük, a kitört darabot könnyen megtaláltuk, de viszonylag nagy mérete miatt a nyílt helyreállítás mellett döntöttünk, amit így kisebb metszésből tudtunk végrehajtani. A kitört darabot végül felszívódó rudacskákkal rögzítettük

– magyarázta a doktor, hozzátéve, hogy időközben még  modernebb eszközök jelentek meg az orvoslásban. Ezért  pályázatot adtak be  Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítványhoz egy artroszkópos torony vásárlására, amit a személyi jövedelemadókból felajánlott 1 százalékokból finanszíroznának. A beruházás 40 millió forintba kerül, ami reményeik szerint összejöhet a tavalyi adóév után most esedékes bevallásokból.

Egyrészt hatékonyabb beavatkozásokat végezhetnénk, másrészt új típusú műtéteket is bevezethetnénk, melyeket eddig eszköz hiányában nem tudtunk végezni. Ilyen például a kisgyermekkorban időben nem kezelt esetben a combfej elhalásával járó, baktérium okozta csípőízületi gyulladás artroszkópos műtéte

– mondta a szakember, kérve, hogy a bevallást készítők ne feledkezzenek el nyilatkozni adójuk 1 százalékáról, mert sok kicsivel valóban sokra mehetnek a gyógyászatban.