Ki lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje?

ellenzék
2021.05.11. 05:50
Jakab Péter és Karácsony Gergely – bár utóbbi hivatalos bejelentésére még várni kell – komoly esélyesei az ellenzéki előválasztásnak. Dobrev Klára helyzetét magas elutasítottsága nehezítheti, de Márki-Zay Pétert és Fekete-Győr Andrást sem lehet leírni.

A Medián 2020 október elején készült felmérése még nem a potenciális miniszterelnök-jelöltekét, hanem általánosságban az ellenzéki politikusok népszerűségét kutatta. Ebben a négy, indulását azóta már bejelentő aspiráns, valamint a szinte biztos résztvevő Karácsony Gergely így álltak az adott politikust ismerők körében:

  1. Márki-Zay Péter: 35 százalék
  2. Karácsony Gergely: 34 százalék
  3. Jakab Péter: 30 százalék
  4. Dobrev Klára: 27 százalék
  5. Fekete-Győr András: 23 százalék

Az ismertségi versenyt akkor Karácsony Gergely vezette 94 százalékkal a választókorú népesség körében.

Jön az előválasztás

Márki-Zay Péterről régóta tudható, hogy ambicionálja a miniszterelnök-jelöltséget, Jakab Péter január 25-én jelentette be, hogy indul az előválasztáson. Fekete-Győr András február 21-én lett hivatalosan a Momentum kormányfő-jelöltje. Dobrev Klára meglepetést nem okozó színpadra lépésére május 2-ig kellett várni. Karácsony Gergely viszont még nem csatlakozott a mezőnyhöz, de a várakozások szerint rövid időn belül ez is megtörténik.

Aspiráns lehet az Új Világ Néppártból Pálinkás József is, a Magyar Tudományos Akadémia egykori elnöke, aki már többször jelezte indulási szándékát.

Ki a legnépszerűbb?

A Medián február 17–22. között végzett kutatása a főpolgármestert mérte a kormányváltást akarók körében a népszerűségi lista élére, az első és második említések súlyozott pontszámának számításával:

  1. Karácsony Gergely: 39 százalék
  2. Jakab Péter: 32 százalék
  3. Dobrev Klára: 25 százalék
  4. Márki-Zay Péter: 22 százalék
  5. Fekete-Győr András: 10 százalék

A felmérés másik fontos eleme az elutasítottság aránya volt, ebben a tekintetben messze Dobrev Klára áll a legrosszabbul, a megkérdezettek 39 százaléka semmiképp sem választaná a DK-s politikust. Márki-Zay Péter 8 százalékkal a legkevésbé elutasított szereplő, Karácsony, Jakab és Fekete-Győr 15–17 százalék közötti eredményt mutatott.

Ezzel szemben az IDEA Intézet február 22. és február 25. közötti, a legelkötelezettebb ellenzéki szavazói körökre vonatkozó vizsgálata Dobrev Klárát hozta az élre:

  1. Dobrev Klára: 28 százalék
  2. Jakab Péter: 27 százalék
  3. Karácsony Gergely: 22 százalék
  4. Márki-Zay Péter: 9 százalék
  5. Fekete-Győr András: 7 százalék

Ezután viszont Jakab Péter tört előre a kutatásokban, a harsány parlamenti felszólalásaival a Facebookon óriási közönséghez eljutó Jobbik-elnök a Závecz Research márciusi mérésében már az első helyen találta magát az előválasztást tervező ellenzéki szavazók között:

  1. Jakab Péter: 30 százalék
  2. Dobrev Klára: 28 százalék
  3. Karácsony Gergely és Fekete-Győr András: 16-16 százalék
  4. Márki-Zay Péter: 5 százalék

A Medián áprilisi adatfelvétele megerősítette, hogy a kormányváltást támogatók körében Jakab Péter lehet az egyik favorit, ráadásul a februári kutatásukkal összehasonlítva láthatjuk a jobbikos vezető népszerűségének emelkedését, a főpolgármester visszaesésével együtt. Dobrev Klára korábban is jelentős elutasítottságát már 40 százalék fölé tették, kiugró még Fekete-Győr András előrelépése ezen a területen.

   Az ellenzéki szavazók közül választaná: Semmiképp sem választaná:
   február április február április
Jakab Péter 32% 40% 16% 17%
Karácsony Gergely 39% 34% 15% 19%
Márki-Zay Péter 22% 23% 8% 6%
Dobrev Klára 25% 22% 39% 44%
Fekete-Győr András 10% 14% 17% 7%

A Nézőpont Intézet március végén szintén arra jutott, hogy Jakab Péter a legnépszerűbb az ellenzéki választók körében:

  1. Jakab Péter: 21 százalék
  2. Karácsony Gergely: 14 százalék
  3. Márki-Zay Péter: 8 százalék
  4. Dobrev Klára: 7 százalék
  5. Fekete-Győr András: 4 százalék

Sokismeretlenes egyenlet

Az erősorrendet több változó is boríthatja, ezek közé tartozik a várható miniszterelnök-jelölti viták és kampány dinamikája – ami a szilárd preferenciával nem rendelkezők körében segíthet a döntésben – a kétfordulós lebonyolítás és a bejelentések időzítése is.

Egyelőre nem világos, hogy a korai indulók – Márki-Zay Péter, Jakab Péter és Fekete-Győr András – vagy a hivatalos színre lépést később megejtő Dobrev Klára, illetve Karácsony Gergely profitálnak-e az időzítésből.

Áprilisban arról írtunk, ha a miniszterelnök-jelöltek közül senki nem szerzi meg a szavazatok abszolút többségét, vagyis az összes voks felét és annál legalább egy szavazattal többet, akkor második forduló következik, ahova két vagy három személy juthat be.

Itt pedig már számolni kell azzal is, amit az Egyesült Államokban előválasztásról előválasztásra láthatunk: hogy a kieső politikusok és az ő támogatóik melyik talpon maradt aspiráns mögé állnak be.

Ki legyen az ellenzék miniszterelnök-jelöltje?

  • 9101
    Jakab Péter
  • 5164
    Karácsony Gergely
  • 5155
    Márki-Zay Péter
  • 4165
    Dobrev Klára
  • 4128
    Valaki más
  • 1214
    Fekete-Győr András

(Borítókép: Dobrev Klára, Karácsony Gergely, Jakab Péter, Fekete-Győr András, Márki-Zay Péter. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI / Bánkúti Sándor / Index / Bruzák Noémi / MTI / Ajpek Orsi / Index)