Valamelyest csökkent a koronavírus a szennyvízben

2021.05.11. 13:41

Országosan enyhe koronavíruskoncentráció-csökkenés jellemzi a szennyvizet, közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A 18. héten a legtöbb vizsgált település szennyvize stagnáló tendenciát mutat.

A koronavírus koncentrációja csak öt Budapest környéki település (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) közös mintájában emelkedett, négy városban pedig csökkenés tapasztalható (Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Tatabánya).

Kapcsolódó

Itt a részletes lista, hogy melyik városban mekkora a koronavírus-koncentráció

A 15. hétre vonatkozó mérési eredményeket hozott nyilvánosságra a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Az előző, 17. heti, május 3-án jelzett adatok szerint a szennyvízminták koronavírus-eredményei erős ingadozást mutattak, a korábbi heteket jellemző csökkenés megállt. A legtöbb vizsgált város szennyvizét stagnáló tendencia jellemzi. Amíg Budapest északi és déli szennyvíztisztító ellátási területén, valamint Debrecenben és Szolnokon ismét nőtt a szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag mennyisége, addig más településeken, Egerben, Kaposváron, Pécsett, Székesfehérváron és Tatabányán, mérséklődött.

A központ most is felhívta a figyelmet arra, hogy járvány további alakulását erősen befolyásolja a lakosság tudatossága, a járványügyi megelőző szabályok pontos betartása. Hozzáfűzték: aki eddig még nem tette, éljen a védőoltás lehetőségével!