Dagad a halasztható műtétek körüli botrány

GettyImages-1223646623
2021.05.12. 06:01 Módosítva: 2021.05.12. 16:17
„Mintha magadnak kellene megvenni az operációhoz szükséges szikét”, „Aki pár tízezer forintból él, az nem lesz megműtve?” – ilyen és ehhez hasonló vélemények gyűltek össze Kásler Miklós humánerőforrás-miniszter posztja alatt, amelyben bejelentette, milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy valaki elektív, vagyis halasztható beavatkozást vegyen igénybe.

A kormány az egészségügyi leterheltségre hivatkozva tavaly novemberben függesztette fel a halasztható műtéteket annak érdekében, hogy a lehető legtöbb energia jusson a koronavírusos betegekre.

Kásler Miklós humánerőforrás-miniszter múlt hét pénteken azonban bejelentette, hogy május 13-tól újraindulhatnak ezek az elektív beavatkozások és rehabilitációs ellátások, de a felvétel kötelező eleme, hogy a beteg érvényes védettségi igazolvánnyal vagy a tervezett műtétet megelőző 48 órán belüli negatív PCR-teszt-eredménnyel, valamint aznap végzett negatív antigéngyorsteszttel rendelkezzen. Utóbbi, mint kiderült: önköltséges. 

A döntés hatalmas felháborodást váltott ki, Kásler Miklós Facebook-posztja alatt is elszabadultak az indulatok. Mutatjuk a legharsányabb véleményeket. 

  • „Csak nekem szúrja ki a szemem az, hogy magadnak kell állni a teszteket? Nem ezer forintos tételekről van szó. Aki pár tízezerből él, akár mert ápolásin vagy épp munkanélkülin van, de fizeti a tb-t, adózik, az akkor nem lesz megműtve? Attól, hogy nem sürgős a műtét, még életekről van szó! Jó, hogy nem már a labort is a betegnek kell állnia. Ilyenkor nem számít az emberélet, csak covidos ne legyen, minden másba bele lehet dögleni.”
  • „Aljas dolognak tartom! Ugyanis azok az emberek, akik nem oltatták be magukat, pontosan úgy fizették a járulékot, mint az oltottak! Ez megkülönböztetés a betegek között! Diszkrimináció, és nem fogadható el!”
  • „Gondolom, biztosítják a tesztet ingyen a betegek számára. Mert ha nem, az kb. olyan, mint ha azt mondanák, hogy aki operációra vár, az vegye meg a szikét és a szükséges eszközöket, hogy ellássák.”

Mint kiderült, Szél Bernadett is hasonló véleményen van. Az országgyűlési képviselő Facebook-oldalán közölte, hogy alapjogsértőnek tartja a műtétre várók fizetős tesztelését, ezért ombudsmanhoz fordult az ügyben. 

Egyes beavatkozásokra két évet kell várni

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) várólista-adatbázisa szerint a hónapokon át tartó halasztások miatt a várakozók száma és ezzel a várakozási idő is rendkívüli módon megnőtt mára.

  • Szaruhártyaműtétre 252 főnek lenne szüksége, a várakozási idő esetükben 832 nap, vagyis több mint két év.
  • Térdprotézisműtétre 7217 fő várakozik, a várakozási idő itt 511 nap, vagyis közel másfél év.
  • Csípőprotézis-műtétre valamivel kevesebben, 6003-an várakoznak, az átlagos várakozási idő esetükben 428 nap, azaz körülbelül 14 hónap.
  • Transzkatéteres szívbillentyű-beültetésre 316-an várakoznak, nekik 549 nappal, vagyis nagyjából másfél évvel kell számolniuk.
  • Mandulaműtétet 365-en szeretnének, a várakozási idő náluk 223 nap, vagyis több mint fél év.

(Borítókép: Műtét 2020. június 29-én Dordrecht városában, Hollandiában. Fotó: Robin Utrecht / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)