Bírálja a fideszes tervet, a lakásmaffiától tart a XIII. kerületi polgármester

2021.05.12. 22:13

Bírálta a lakástörvény tervezett fideszes módosítását Tóth József, a XIII. került szocialista polgármestere. Szerinte a bérlakásban élők egy része ki lesz szolgáltatva a lakásmaffiának.

A terv szerint a bérlakásokban élők vételi jogot kapnak, a forgalmi érték 30 százalékáról indul a kedvezmény, és lineárisan, bérleti évenként 1 százalékkal csökken a vételi ár egészen az ingatlan becsült értékének 15 százalékáig. Tehát aki legalább 15 éve bérli az ingatlant, az a forgalmi érték 15 százalékán veheti meg. A kedvezmény azokra vonatkozik, akik 2020. december 31-e előtt létesítettek bérleti jogviszonyt.

A mai napon benyújtásra került az országgyűlés elé egy törvényjavaslat, aminek értelmében az önkormányzati bérlakásokban...

Publiée par Tóth József sur Mercredi 12 mai 2021

Évtizedek óta folytatunk tudatos ingatlangazdálkodást. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy az országban példa nélküli módon több, mint hatszáz bérlakást építettünk, a fővárosban a XIII. kerület rendelkezik a legtöbb bérlakással. Mi a lakásállomány folyamatos fejlesztését, bővítését tűztük ki célul, nem pedig az áron aluli értékesítését

 – írta Tóth József Facebook-bejegyzésében. Hozzátette:

Azok a bérlakásban élők, akik napi problémákkal küzdenek, várhatóan ki lesznek szolgáltatva a lakásmaffiának. 

A polgármester szerint az olcsó lakásvétel lehetősége a tehetőseknek kedvez, a rászorulókat azonban adósságba taszíthatja, ezért indokolatlannak és igazságtalannak tartja azokkal szemben, akik nem tudtak bérlakáshoz jutni az elmúlt évtizedekben. Úgy véli, az Orbán-kormány a „csókosok” lakáshoz jutásának érdekében az egész önkormányzati bérlakásszektort feláldozza, ami a lakhatással küzdők lakáshoz jutásában nem segít.

Ez a törvényjavaslat, elfogadása esetén az önkormányzati bérlakásrendszer végét jelenti

 – zárta sorait a politikus.