A Hősök terén lesz Ferenc pápa szentmiséje

GettyImages-461608174
2021.05.13. 15:42 Módosítva: 2021.05.13. 15:50
Szentmisék, lelkiségi, kulturális és családi programok szerepelnek az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus eseményei között, amelyet szeptember 5. és 12. között tartanak Budapesten.

Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök, a NEK titkárságának vezetője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón ismertette: a kongresszus nyitó szentmiséjét szeptember 5-én a Hősök terén tartják. A szentmisén tömeges elsőáldozást is tartanak, amelyre május végéig lehet jelentkezni.

Szeptember 11-én a Kossuth téren Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek mutat be szentmisét, amely után a hívek az Oltáriszentséget kísérve a Hősök terére vonulnak.

A záró szentmisét, a statio orbist szeptember 12-én Ferenc pápa mutatja be a Hősök terén.

A fél 12-kor kezdődő szertartáson a Magyar Állami Operaház 120 tagú zenekara és az Opera egyházi énekkarokkal kiegészülő, 2000 tagú kórusa lép fel.

A katolikus egyház az Oltáriszentségben jelen lévő Jézus Krisztust hirdető és ünneplő egyhetes találkozót általában négyévente rendezi meg. Magyarország másodszor ad majd otthont az eseménynek. Az 1938 májusában Budapesten tartott 34. Eucharisztikus Világkongresszus záró miséjén, a Hősök terén félmillió hívő vett részt.

Pápai látogatás Magyarországon

Magyarország eddig kétszer fogadhatott pápát. Először 1991. augusztus 16-án (Szent István király liturgikus ünnepnapján) II. János Pál pápa repülőgépe Krakkóból érkezett a Ferihegyi repülőtérre. Itt az egyházfőt hivatalos fogadás és katonai tiszteletadás várta. Leszállva a gépről, a pápa megcsókolta a magyar földet, és többek között a következőket mondta:

Tudok osztozni hagyományaitokban és jelenlegi közös erőfeszítéseitekben, hogy boldogabb és emberibb jövőt építsetek, mert a lengyel nemzet fia vagyok, amelynek olyan sok közös vonása van a magyar történelemmel. Én is Európának ebből a térségéből származom, amely most egy új korszak küszöbén áll, és reméli, hogy hozzá tud járulni egy békés közösség kialakításához, amelynek nemzetei szolidárisak egymással. Magyarország fiai és leányai! Aki szól hozzátok, honfitársatoknak tekinti magát, részt vesz a ti sorsotokban.

A repülőtérről az egyházfő Esztergomba repült helikopterrel, ahol a szabadtéri szentmise előtt Mindszenty József sírjánál imádkozott. Még ugyanezen a napon II. János Pál visszament Budapestre szárnyashajóval. A fővárosban a Duna két partján ezrével várták a hívek, hogy a pápai hajó elhaladjon előttük.

Este az Országházban az állami vezetőkkel (többek között Göncz Árpád köztársasági elnökkel és Antall József miniszterelnökkel is) találkozott. Ezt követően az Országház lépcsőjén üdvözölte a Kossuth téren összegyűlt több mint tízezres sokaságot.

Az ötnapos látogatás alatt az egyházfő Esztergom mellett felkereste Pécset, Debrecent, Máriapócsot és Szombathelyet. A pápalátogatás fénypontja egyértelműen a Hősök terén celebrált szentmise volt augusztus 20-án. A pápa miséjére hatalmas tömeg gyűlt össze, egyes becslések alapján a hívek több mint félmillióan voltak.

katolikus egyházfő még egyszer, 1996-ban járt Magyarországon, ám ekkor csak Pannonhalmát és Győrt látogatta meg, Budapesten csak átutazóban volt.   • Hírek
  • Csok