Galgóczi Ágnes: Lesz még Pfizer-akció

Az elmúlt egy hét járványügyi adatai kedvezőek – fogalmazott Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője, majd ismertette a napi fertőzöttségi és haláleseti számokat az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Ezekkel kapcsolatban kiemelte, hogy országos szinten 35 százalékos csökkenés mutatkozott az új fertőzöttek számában, a legnagyobb mértékű csökkenés Tolna megyében, Csongrád-Csanád megyében és Komárom-Esztergom megyében van. 

A legtöbb fertőzöttet Budapesten, illetve Pest megyében regisztrálták, míg a legnagyobb csökkenést Tolna megyében – ez 50 százalékos –, illetve Csongrád és Komárom-Esztergom megyékben 45-45 százalékos csökkenést mértek.

Mint Galgóczi Ágnes mondta, zajlik az oltási program, 4 420 767 fő a beoltottak száma, 2 584 879-en már a második dózist is megkapták. Megkezdődött a 16–18 évesek oltása is, ez első lépésben csütörtöktől keddig fog tartani, az időpontfoglalás lehetősége azonban még nyitva áll.

A regisztráltak továbbra is foglalhatnak időpontot AstraZeneca-, Sinopharm- és Szputnyik V oltásra, utóbbiból azonban már az utolsó készlet került ki az oltópontokra. Az országba 64 800 adag Moderna-szállítmány, 30 000 Janssen- és 67 200 adag AstraZeneca-vakcina érkezett, utóbbiak második körös oltásra lesznek felhasználva. 

A Szputnyik V vakcinákból már az összes megrendelt mennyiség megérkezett az országba.

A poszt-Covid-szindrómásokat arra kérte, hogy forduljanak a háziorvosukhoz, aki a megfelelő szakterületre fogja őket irányítani. Ami az oltási programot illeti, csütörtökön megkezdődött a 16–18 évesek oltása a kórházi oltópontokon, időpontot foglalni még mindig lehetséges. Kiemelte, Magyarország az első uniós ország, ahol az idősek, krónikus betegek után a 18 éven alattiak oltása is megkezdődhet.

Galgóczi Ágnes beszélt arról is, hogy csütörtökön 144 ezer ember kap sms-t arról, hogy időpontot foglalhat a Pfizer–BioNTech Comirnaty nevű oltóanyagával való oltakozásra, és beszélt arról is, hogy

valószínűleg lesz még Pfizer-kampány.

Megjegyezte, hogy akik sms-t kaptak, péntek és kedd között tudnak időpontot foglalni. AstraZenecára, Szputnyikra és Sinopharmra még mindig bárki foglalhat időpontot.