Magyar-román-szlovák embercsempész bandát számoltak fel a rendőrök

2021.05.13. 07:04 Módosítva: 2021.05.13. 07:06

Embercsempészésre szakosodott nemzetközi banda tagjait kapták el a rendőrök 2021. május 11-én hajnalban négy helyszínen egyszerre lecsapva. A társaság tagjai legalább ötszáz illegális határátlépést szerveztek meg, számos trükkös csempészet köthető hozzájuk az elmúlt időszakból – adta hírül a police.hu

A rendőrség beszámol róla, hogy az elfogott öt férfi 2020 őszétől dolgozott össze és Szerbia irányából illegálisan bejuttatott, többségében szír illegális határátlépőknek segítettek pénzért Nyugat-Európába jutni.

Az illegális határátlépőket továbbszállításuk megszervezéséig tanyákon pihentették. Eleinte magyar sofőröket bíztak meg, és a szállításhoz használt járművek beszerzéséről is gondoskodtak. Kezdetben ponyvás kisteherautókat vásároltak, majd a hatóságok figyelmének elterelése érdekében a 

szállítójárműveken átalakításokat végeztek, s az ügyfeleik számára rejtekhelyeket alakítottak ki.

A bűnszervezethez köthető többek között az traktoros csempészet is közelmúltból, amiről az Index is beszámolt. 

Kapcsolódó

Kamionos előzés buktatta le az embercsempész traktort

A sofőr elmenekült, a rendőrség keresi.

Nem volt a társaság ötletek híján, hiszen próbálkoztak átalakított teherautóval és mentőautóval is.  

A rendőrség úgy véli banda több mint ötszáz illegális határátlépőnek nyújtott segítséget, illetve kísérelt meg segítséget nyújtani az illegális továbbutazáshoz.

Az embercsempészeken egy időben, 2021. május 11-én hajnalban kattant a bilincs, a rendőrök Budapesten, Ásotthalmon, Tatán és Gyöngyösön fogták el a banda öt tagját, majd mindegyiküknél kutatásokat tartottak. A szervezetet irányító férfitől lefoglaltak huszonhatmillió forintnak megfelelő összegű készpénzt (eurót és forintot), valamint egy nagyértékű terepjárót, továbbá ékszereket. 

C. Cristian negyvenöt éves román, M. Irén negyvenegy éves magyar, P. József negyvenkét éves román, L. Ferenc negyvenhárom éves magyar és J. Imrich harminckilenc éves szlovák állampolgárt is bűnügyi őrizetbe vették és kezdeményezték letartóztatásukat.