Közeledünk az ötmillió beoltotthoz, de az orvosok nehezen bírják

D ATI20210511008
2021.05.13. 20:59 Módosítva: 2021.05.13. 20:59
A fertőzöttek száma ismét emelkedett, az egészségügyi dolgozók egyre nehezebben bírják a helyzetet, de közeledünk az ötmillió beoltotthoz és az újabb enyhítésekhez. A koronavírusról szóló hírek napi összefoglalója az Indexen.

Elkezdődött a 16–18 éves korosztály oltása csütörtökön. A Pfizer-vakcinára több mint 90 ezren jelentkeztek Magyarországon, Müller Cecília országos tisztifőorvos arra kérte a fiatalokat, hogy vigyék magukkal a kinyomtatott igazolásukat az időpontfoglalásról, a taj-kártyájukat, a személyi okmányukat és a kitöltött, aláírt nyilatkozatokat az oltópontokra. Jelezte azt is, ha az oltás időpontja tanítási időszakra esik, az igazolt hiányzásnak számít.

Bár az oltásokkal jól áll Magyarország, az új fertőzöttek száma jelentősen megugrott, mert amíg szerdára 905 új beteget regisztráltak, addig csütörtök reggelre már 1416-ot. Ezzel összesen 795 200 főre nőtt a fertőzöttek száma hazánkban a járvány kezdete óta. Az elhunytak száma viszont csökkent az egy nappal korábbihoz képest, csütörtök reggelre 82-en haltak meg a koronavírus-járvány következtében, ezzel az elhunytak száma 28 970 főre emelkedett.

A gyógyultak száma folyamatosan nő – 600 461 fő volt csütörtök reggel –, az aktív fertőzöttek száma pedig 165 769 főre csökkent. 2782 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 354-en vannak lélegeztetőgépen.

Az egészségügyben dolgozók viszont egyre nehezebben bírják a helyzetet. Vinczéné Farkas Mónika, az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet intenzív osztályának munkatársa arról beszélt, hogy nagyon fárasztó volt számukra az elmúlt egy év, keveset tudtak pihenni, és azon is elgondolkodott, hogy otthagyja a kórházat.

Sokan azt hiszik rólunk, hogy nagyon erősek vagyunk lelkileg, mert, mondjuk, míg a betegágy mellett beszélek a családdal, bírom tartani magam. Csak épp aztán lehet, kimegyek az öltözőbe, és sírok

– mondta Vinczéné Farkas Mónika az Oroscafénak.

Mindeközben Orbán Viktor miniszterelnök Karikó Katalin kutatóbiológust, biokémikust, a szintetikus, mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatóját fogadta a karmelita kolostorban, és elismerését és nagyrabecsülését fejezte ki a kutatómunkájával kapcsolatban. A kutatónő napközben interjút is adott, amelyben kiemelte a 12–15 éves korosztály beoltásának fontosságát.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, hogy közeledünk az ötmillió beoltotthoz, ezt a számot a pünkösd utáni héten érhetjük el.

Az újabb mérföldkőhöz kapcsolható enyhítésekről a jövő héten tárgyalnak, de május 28-tól ismét lehet lakodalmakat tartani, június 1-től szervezhetők lesznek a táborok, majd az üzleti rendezvények is újra indulhatnak, valamint a temetkezésre vonatkozó korlátozó intézkedéseket is feloldhatják ötmillió oltott után.

Szentkirályi Alexandra emellett ismertette a hamarosan elérhető védettségi applikáció működését, amelyben a védettség ténye lesz látható. Továbbá bejelentették, hogy lesz érettségi pótnap, és aki saját hibáján kívül, például karanténkötelezettség miatt nem tudott részt venni az eredeti időpontban, májusban vagy júniusban pótolhatja az elmaradást.

Szijjártó Péter a csütörtöki a közép-európai országok (Ausztria, Csehország, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia) Pozsonyban tartott külügyminiszteri szintű találkozója után kijelentette, hogy Közép-Európának élen kell járnia a koronavírus elleni oltásokról kiadott igazolások elfogadásában. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a kormányok felelőssége és feladata elsősorban az a jelenlegi helyzetben, hogy megvédjék polgáraik életét és egészségét, és mihamarabb hozzásegítsék őket ahhoz, hogy visszakapják normális életüket.

(Borítókép:  Beoltanak egy nőt a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina első adagjával a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. május 11-én. Fotó:  Balázs Attila /  MTI)  • Tippek
  • Személyi kölcsön