Ezért fontos a várandós nők oltása Pfizer- vagy Moderna-vakcinával

2021.05.13. 09:26

Újabb bejegyzésben értekezik a Kovidők nevű Facebook-oldal, ezúttal a várandós nők oltásával kapcsolatban. Azt írják, esetükben azért fontosabb az immunizálás, mert

a kismamáknál nagyobb eséllyel lesz súlyosabb a megbetegedés lefolyása,

mint az azonos életkorú, de nem terhes nők esetében. Kiemelték, hogy a fennálló krónikus betegségek – ilyen a cukorbetegség, a terhességi cukorbetegség, vagy az elhízás – még inkább növelik a súlyos kórlefolyás valószínűségét. 

Ezért is kiemelt jelentőségű, hogy az mRNS típusú koronavírus-vakcinákkal a várandósok is biztonsággal olthatók. Azzal érveltek, hogy mostanra meggyőzően bizonyított, hogy a kismamák védettségének kialakítására alkalmazott mRNS-vakcinák – így a Pfizer/BioNTech, vagy a Moderna vakcinája – sem az anyára, sem a magzatra nézve nem jelentenek rizikót.

Közzétettek egy táblázatot is, ez alapján a 20. hét előtt az esély a vetélésre az oltott nők körében 13 százalék, míg a nem oltottaknál akár 26 százalék is lehet. 

Arról is írnak, hogy egy széles körű vizsgálat alapján, amelyben 35 691 nő vett részt, az mRNS típusú vakcinák nem okoznak gyakrabban oltási reakciókat a várandós nők esetében, mint egyébként.