Gond van a védettséget igazoló applikációval

2021.05.13. 23:40 Módosítva: 2021.05.14. 10:33

Miután a kormányszóvivő a csütörtöki Kormányinfón is szóba hozta, estére már mindenki számára hozzáférhetővé vált a védettséget igazoló applikáció.

Az alkalmazást androidos és iOS-es telefonkészülékekre is lefejlesztették, de pénteken több olvasói levelet is kaptunk, hogy nincsen minden rendben. 

Nem lehet letölteni, zavaros, majd eltűnő utasítások jelennek meg!

Az egész EESZT oltási apprendszer le van fagyva!!!!! Nem lehet bejelentkezni, regisztrálni. […] Olyan klassz, magyarosch...

Van, akinek megy az alkalmazás, inkább más problémája van: 

Semmi újdonság. Ha a telefonja QR-olvasóját rákattintja a plasztikkártyára, ugyanezeket az adatokat kapja App Store és EESZT nélkül!

Másik és egyben új keletű probléma, hogy egy külföldi előfizetéssel rendelkező olvasónk is falba ütközött, mikor le kívánta tölteni az alkalmazást. 

Az applikacióval kapcsolatban az én észrevételem, hogy külföldi (ausztriai) telefonszámmal és Google-fiókkal nem engedélyezett egyszerűen a leöltése. Pedig jelenleg Magyarországon tartózkodom és magyar hálózatot használ a telefonom.Nem tudom, hogy másoknak volt e mar ilyen észrevétele, de sajnos, én mar a legelső lépésnél elakadtam

– írta olvasónk.

Az Index szerkesztőségében azt tapasztaltuk kollégáinkkal, hogy a Google Play áruházban nem elérhető az alkalmazás, ugyanakkor az App Store-ban fellelhető. 

Van még egy harmadik lehetőség is: az e célból létrehozott hivatalos oldalon is le tudjuk tölteni; a linkre kattintva megtehetik ezt. Készüljenek, hogy jó pár lépésen végig kell menni a használatához, de szépen eligazítanak bennünket. 

Az EESZT-ből szerzett adatok alapján láthatóvá teszi az applikáció a koronavírus elleni védettséget, az oltott nevét, a tajszámot, az oltás idejét, a védettség tényét vagy annak hiányát, mégpedig QR-kód segítségével. Az első használat során az EESZT-ben regisztrálni kell, ügyfélkapus azonosításra is van lehetőség – írta meg az Index.

Hazánkban folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 420 767 fő, közülük 2 584 879 fő már a második oltását is megkapta a csütörtöki adatok szerint. Átoltottságban pedig az unió tetején állunk.