Rendőrök mentek a férfiért, aki szerint oltás után mindenki meghalt egy Nyíregyháza melletti faluban

2021.05.13. 13:19

Rémhírterjesztés miatt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda büntetőeljárást rendelt el egy nagykanizsai férfi ellen, aki közzétett egy bejegyzést, amelyben tényként állította, hogy egy Nyíregyháza melletti faluban mindenki meghalt oltás után. A hír gyorsan terjedni kezdett, ezért a település polgármesterének közleményben kellett cáfolnia a hamis állítást – jelentette be Kiss Róbert, az operatív törzs műveleti központjának helyettes vezetője a testület szerdai sajtótájékoztatóján.

A férfinak minél nagyobb figyelem elérése volt a célja. Május 11-én átkutatták a lakását, majd előállították és őrizetbe vették. A férfi elismerte, hogy ő tette közzé a bejegyzést. A továbbiakban szabadlábon védekezik. Állításai alkalmasak arra, hogy a lakosságban bizalmatlanságot vagy félelmet keltsenek az oltakozással szemben. Hasonló tartalmú bejegyzések közzététele – hívta fel a figyelmet Kiss Róbert – akadályozza a járvány elleni védekezést.

Szerdán egyébként a rendőrök 438 ember ellen intézkedtek, akik nem viseltek maszkot, a kijárási tilalmat pedig 120-an szegték meg.