Szél Bernadett: 88 százalékkal nőtt a párkapcsolati erőszakcselekmények száma

2021.05.13. 05:30

Drámai mértékben növekedett a párkapcsolati erőszak mértéke 2020-ban – többek között ez derül ki Szél Bernadett független országgyűlési képviselő Facebook-bejegyzéséből.

A politikus hatalmas számtömeggel jelentkezett, közlése szerint rendőrségtől kikért adatokban  elemezte többedmagával a járvány alatti kapcsolati erőszakot.

Hasonlóan kemény munka volt ez, mint a szociális otthonok fertőzöttségének vagy a kórházi ágykiürítésekkel kapcsolatos adatok feltárása, de egy fontos különbség van: a kapcsolati erőszak területén még a rendszerezett statisztikai adatgyűjtés se valósul meg. Hatalmas tehát az elmaradás, nem hogy az intézkedésekben, de a valóság rögzítésében is

 – írta. Hozzátette, posztja lényegében egy jelentés funkcióját látja el.

A független országgyűlési képviselő beszámolója szerint meglehetősen nehéz volt eligazodni az adattömegben, ami arra is rámutat, hogy mennyire nincsenek használható, rendszerezett statisztikák hazánkban a családon belüli erőszakról. Véleménye szerint ez kulcsfontosságú lenne ahhoz, hogy hatékonyan fel lehessen venni ellene a harcot. 

Ami a politikus által nyilvánosságra hozott, szigorú értelemben vett számokat illeti:

  • 2020-ban a kapcsolati erőszak bűncselekmények 89 százalékában nő volt az áldozat. A tavalyi adat 88 százalékkal több, mint az előző évi (472 eset tavaly, míg az előző évben 251 eset). Ennek a növekedésnek a 86 százaléka nők elleni erőszak.
  • 2020-ban hozzátartozó sérelmére elkövetett bűncselekmények (például testi sértés, zaklatás, kapcsolati erőszak, garázdaság) sértettjeinek 72 százaléka nő volt. A tavalyi adat 11 százalékkal magasabb az előző évinél (7522 tavaly, 6773 eset 2019-ben). Ennek a növekedésnek 84 százalékában nő volt az áldozat.
  • 2020-ban a rendőrség által lezárt, hozzátartozók közti emberölési/halált okozó testi sértéses esetek 61 százalékában volt nő az áldozat. A tavalyi adat 33 százalékkal magasabb az előző évinél (93 a megelőző évi 70-hez képest). A különbség 83 százalékában nő volt az áldozat.
  • 2020-ban a partner, vagy volt partner sérelmére elkövetett emberölések lezárt eseteinek 74 százalékában nő volt az áldozat. A tavalyi adat 47 százalékkal magasabb az előző évinél (47 a 32-höz képest). A növekedés 87 százalékát teszik ki nők ellen elkövetett gyilkosságok.
  • A partner vagy volt partner által elkövetett és lezárt testi sértési ügyek éves adatai alapján 2020-ban 88 százalékban volt nő az áldozat. Az esetek száma 13 százalékkal nőtt, a növekmény 66 százaléka volt nők elleni, partner, vagy volt partner általi testi sértés.
  • A kapcsolati erőszak rendőrségi eljárásainak 61 százaléka végződik vádemeléssel, 27 százalékban magánindítvány hiánya miatt kerül sor a feljelentés elutasítására, vagy a nyomozás megszüntetésére.
  • 2020-ban 1842 alkalommal rendeltek el a rendőrök ideiglenes megelőző távoltartást, ez az eddigi legmagasabb szám, 26 százalékkal több, mint a megelőző évi. Legutóbb 2014-ben volt hasonlóan magas ez a szám.
  • 2020-ban ráadásul csökkent a hozzátartozók közti erőszak ügyében eljáró hatóságiak évi egyszeri kötelező képzésén résztvevők száma. Tavaly 6007-en kaptak ilyen képzést, 2019-ben 7294-en, 2018-ban 7861-en.

Csak eljutottunk idáig is: adatkérésekkel megszereztük és kielemeztük a járvány alatti kapcsolati erőszak számokat. Az...

Publiée par Szél Bernadett sur Mercredi 12 mai 2021

Az adatokhoz Szél Bernadett hozzátette, nem csupán a nehezen hozzáférhető hiányos és nehezen értelmezhető adatokkal van probléma, de nem látja azt a szándékot és azt a tervet sem, ami az erőszak visszaszorítását célozná összehangolt fellépéssel és gondosan végrehajtott intézkedésekkel.

Példajavaslatként Ausztriát említette, ahol a tervek szerint minden rendőrőrsön lesz egy, a családon belüli erőszak megelőzéséért felelős tiszt. Továbbá megerősítik az esetkonferenciákat, az érintett hatóságok közti együttműködést, és kvalitatív kutatást végeznek a bűncselekmények motívumainak és hátterének megismerése céljából – számolt be a politikus.

És mindig elmondom: a számok mögött EMBEREK állnak, és jelen esetben rengeteg emberi szenvedés is

 – tette hozzá.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport