Megszűnt a kutyák veszettség elleni ismétlő oltásának beadatási türelmi ideje

2021.05.13. 12:11

A fokozatos nyitáshoz igazodva megszűnt a kutyák veszettség elleni ismétlő oltásának beadatására tavaly márciusban elrendelt türelmi idő – tudatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a portálján.

A Nébih kéri az érintett kutyatartókat, hogy lehetőség szerint mielőbb pótolják állatuknál az esetlegesen elmaradt oltást. 

Magyarországon a veszettségi elleni oltás az egyetlen, ami kötelező, ezt egy kormányrendelet írja elő.

Azok az ebtartók, akik ezt elmulasztják beadatni kutyájuknak nem csak az állat, hanem a környezetükben élők egészségét is veszélyeztetik, illetve pénzbírságra is számíthatnak.

A Nébih emlékeztet rá, hogy tavaly márciusban az országszerte érvényben lévő járványvédelmi intézkedésekre tekintettel rendelte el a hivatal, hogy 

a rendszeresen oltott ebek esetében nem szankcionálja az állategészségügyi hatóság az évente esedékes, ismétlő oltás elmaradását.

A fokozatos nyitáshoz igazodva, valamint mivel az oltások beadatásának megszervezése is többféleképpen megoldható mostanra, a hatóság május 12-től megszüntette a türelmi időt. A Nébih kéri az érintett kutyatartókat, hogy lehetőség szerint mielőbb pótolják állatuknál az esetlegesen elmaradt oltást. A kutyák betegség elleni aktív védelme kiemelten fontos az ország keleti felén, mivel 

a szomszédos ukrán és román területen jelen van a veszettség vírusa.