Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Százezreket költ egy DK-t támogató Facebook-oldal az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek lejáratására

134924060 3940061756056109 3368878403688869340 o
2021.05.14. 20:29
Egy erősen a Demokratikus Koalíciót támogató Facebook-oldal kemény pénzeket fizet, hogy támadja az ellenzéki miniszterelnök-jelölteket. Vajon sérülhet az ellenzéki etikai kódex?

Karácsony Gergely nyelvtudása azóta lett téma a közéletben, hogy a múlt héten az Economistnak adott interjúban magát magasnak és soványnak, Orbán Viktort pedig alacsonynak és kövérnek aposztrofálta, amikor a kettőjük közti különbség került szóba. A Párbeszéd Magyarországért miniszterelnök-jelöltje hiába kért nyilvánosan bocsánatot, úgy tűnik, nemcsak jobboldalról, hanem baloldalról is kapja a pofonokat, mert nem beszél angolul.

Az Europálya névre keresztelt, Facebookon futó internetes újság oldalán több érdekes posztból is lehet csemegézni. Az erősen a Demokratikus Koalíciót támogató lap százezreket költ olyan hirdetésekre, amelyekben Jakab Pétert, a Jobbik miniszterelnök-jelöltjét, vagy Fekete-Győr Andrást, a Momentum Mozgalom miniszterelnök-jelöltjét kritizálják. Mind közül a legérdekesebb a csütörtöki bejegyzésük, amelyben Dobrev Klára nyelvtudását hirdetik, és amellyel 500 ezer-egymillió ember elérését célozzák meg. Azt írják a DK miniszterelnök-jelöltjéről:

Ő biztosan meg fogja találni a közös nyelvet a nyugat-európai országok vezetőivel. Neki biztosan nem fog kelleni tolmács! Ezért is ő a legalkalmasabb jelölt!

Sejthető, hogy itt a Párbeszéd Magyarország miniszterelnök-jelöltjével, Karácsony Gergellyel kritikusak, akivel szemben Dobrev Klárát jobb jelöltnek tartják, mert a DK-s politikusnak angol, német, orosz és bolgár nyelvből van felsőfokú C típusú nyelvvizsgája, és mind a négy nyelven folyékonyan beszél és ír.

Az előválasztási ellenzéki etikai kódexben az ellenzéki pártok (Jobbik, DK, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd) elnökei megegyeztek, hogy a dokumentumban elfogadott elvek mentén kampányolhatnak, valamint vállalták azt is, hogy a jelöltek a jelölttársaikkal szemben nem folytatnak lejáratókampányt, a médiakapcsolataikat a demokratikus összefogás sikerének szolgálatába állítják, illetve azt is, hogy 

jelölttársaikkal szemben nem lépnek fel etikátlanul, mert ezzel a Fideszt segítenék.

Ugyanakkor azzal szemben, aki megsérti az etikai kódex alapelveit, a szövetséges pártok szankciót határoznak meg. Vajon az ellenzéki etikai kódexet az erősen DK-közelinek tűnő újság posztjai mennyire sértik, vagy sértik-e egyáltalán? 

Az Index levélben fordult a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd Magyarországért sajtóosztályához. Szerettük volna megtudni, hogy mi a véleményük a Europálya oldalán feltűnő posztokról. Utóbbitól, cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ, a DK azonban azt írta:

A Demokratikus Koalíciónak nincs semmilyen köze az Europálya elnevezésű oldalhoz.

Egy magas pozícióban lévő MSZP-s politikus azt mondta az Indexnek, hogy a jövőben, ha hasonló történik, a pártok nem fogják szó nélkül hagyni a dolgot, most azonban ebbe valószínűleg még nem állnak bele.

(Borítókép: az ellenzéki összefogás jelöltjei. Fotó: Jakab Péter / Facebook)