Égiháború lesz hétvégén

2021.05.14. 07:03 Módosítva: 2021.05.14. 07:09

Pénteken szinte mindenhol erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak a Dél-Dunántúlon várható, hogy kisüt néhány órára a nap. A záporoktól, zivataroktól sem szabadulunk, főként délen, délnyugaton dörrenhet meg az ég. Több helyen felszakadozik ugyan a felhőzet, de örülhetünk, ha elérjük a 20 fokot. A legtöbb helyen várhatóan csak 17 fokig melegszik a levegő, a leghidegebb órákban pedig 7 fokig csökkenhet a hőmérséklet. A szél élénk, erős, zivatarok környezetében viharos lehet. 

Az Időkép webkamerája a regéci várban örökítette meg a zivatar kialakulását, légzuhatagokat és egy lecsapó villámot is lencsevégre kaptak. Hasonlókra egész hétvégén számíthatunk, mivel a front csak lassan áll odébb. 

Tegnap volt, ahol 15-20 milliméter csapadék is összegyűlt. Hétvégén kevesebb csapadékra és több napsütésre van esély, de szinte bárhol az országban kipattanhatnak záporok, zivatarok, akár több hullámban is. Kialakulásuk szombaton délután országszerte, vasárnap a nap előrehaladtával egyre keletebbre várható. Szombaton mérsékelt szélre, 17–24 fokos maximumokra van kilátás. Vasárnap újabb hidegfront érinti hazánkat, feltámad az északnyugati szél, 15–21 fokra esnek vissza a maximumok. 

Az egyetlen jó dolog ebben a változékony időjárásban, hogy sok helyen alakulhatnak ki szivárványok, érdemes lesni az eget, mert szép színek festik majd meg a felhőket.

A fülledt idő és a magas páratartalom viszont sokaknál okozhat kellemetlen panaszokat. Gyakori lehet a fáradékonyság, bágyadtság, dekoncentráltság, emellett fejfájás, migrén, valamint vérnyomás- és keringési problémák is felléphetnek. Többen alvászavarokat is tapasztalhatnak, és nehézlégzés is előfordulhat. A változékony időben ingadozó lesz a hő- és komfortérzet.