Örül Karácsony Gergely indulásának az ellenzék, a DK és a Jobbik még nem reagált

DMARC20191016022
2021.05.15. 14:20

Ő is megméreti magát az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson – jelentette be szombat reggeli Facebook-videójában Karácsony Gergely.

Budapest főpolgármestere, a Párbeszéd társelnöke a Nyírtasson, gyermekkora helyszínén felvett videóban arról beszélt, hogy pártja pénteken hivatalosan is felkérte miniszterelnök-jelöltnek.

Ahogy várható volt, az ellenzéki pártszövetség tagjai sorra reagálnak Karácsony Gergely bejelentésére. Köztük az LMP a Facebook-oldalán közzétett szombati bejegyzésében azt írta,

Magyarország Zöld Pártja Karácsony Gergely indulását támogatja a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Magyarországnak zöld miniszterelnökre van szüksége.

#vágjunkbele – tette közzé Facebook oldalán Fekete-Győr András. A Momentum elnöke szerint Karácsony Gergely bejelentkezésével lett mára teljes a csapat, illetve olyan kulisszatitkokat is megosztott a karácsonyi indulásról, hogy a frissen miniszterelnök-jelöltté avanzsált főpolgármester

sokat töprengett a döntése előtt, négyszemközt is sokat beszéltünk róla, de biztos vagyok benne, hogy mélyen átgondolta, és hogy a budapestiek is meg fogják érteni a döntését

– árulta el bejegyzésében Fekete-Győr András, aki hozzátette, várja az új Magyarország programjáról és az új rendszerváltás céljairól folytatott érdemi vitáikat Karácsony Gergellyel.

A Magyar Szocialista Párt országos elnöksége egyhangú döntésével Karácsony Gergelyt támogatja az MSZP és a Párbeszéd Magyarországért közös miniszterelnök-jelöltjeként a 2022. évi országgyűlési választást megelőző előválasztáson – szerepel a párt szombati közleményében. Az MSZP döntését többek között azzal indokolja, hogy szerintük Karácsony Gergely személyében

Magyarországnak modern, fiatal, XXI. századi miniszterelnöke lehet.

Illetve bíznak benne, hogy az MSZP–Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje az előválasztáson elnyeri a többség bizalmát, és a 2022-es kormányváltás után visszaépíti a jogállamot.

Karácsony Gergely és kormánya olyan esélyteremtő országot épít, ahol mindenki tehetsége és tudása alapján boldogulhat, ahol magától értetődő az elesettek segítése és a szociális biztonság megteremtése. Karácsony Gergely zöld és baloldali kormányfőként óvja majd természeti értékeinket, és azért fog dolgozni, hogy a klímatudatosság, valamint a zöld energia felhasználása minél szélesebb körben elterjedjen

– vélekedik az MSZP.

A DK még nem reagált Karácsony Gergely indulásának hírére. Egyelőre Gyurcsány Ferenc exminiszterelnök és a párt jelenlegi miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára sem szólalt meg az ügyben. Illetve a Jobbik hivatalos csatornáin sem található még reakció. 

Orbán Viktor kihívói

Arról szintén korábban írt az Index, hogy az előválasztás folyamatában a közös miniszterelnök-jelöltet két fordulóban választják ki:

  • az első fordulót 2021. szeptember 18. és 26. között rendezik meg;
  • a másodikat pedig 2021. október 4. és 10. között. 

Ahhoz, hogy valaki ténylegesen is miniszterelnök-jelöltként megmérettethesse magát az előválasztáson, augusztus 23. és szeptember 6. között kell összegyűjtenie a húszezer támogatói ajánlást.

Ez a belépő az első fordulóba, a másodikba a legtöbb szavazatot kapott három jelölt jut tovább, közülük kerül majd ki az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje.

A jelenlegi állás szerint akik ellenzéki miniszterelnök-jelöltként elindulnak az ellenzéki előválasztáson: 

  • Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító elnöke;
  • Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke;
  • a Jobbik-elnök Jakab Péter;
  • Dobrev Klára, az Európai Parlament alelnöke;
  • Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, a Párbeszéd társelnöke. 

(Borítókép: Karácsony Gergely 2019. október 16-án. Fotó: Mónus Márton / MTI)