16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Somogyban sokan halnak meg a vírus miatt, de a betelepülők miatt nő a lakosság

D  VG20200318036
2021.05.15. 10:41

A koronavírus-járvány ellenére tavaly növekedett Somogy népessége, mert bár a megyében a vírus miatt igen magas a halálozások száma, ezt ellensúlyozták a betelepülők. A Balaton-part és a somogyi kis falvak ugyanis továbbra is népszerű célpontot nyújtanak az új lakóhelyet keresőknek – írja a Sonline.

Balatonkeresztúr lélekszáma például az elmúlt két évben folyamatosan nőtt. Két év alatt mintegy 180-nal lettek többen a beköltözőkkel együtt, miközben a régóta ott élők között a halálozások száma még mindig meghaladja a születések számát. 

Balatonkeresztúr egy nyugodt, csendes, rendezett település, kicsit távolabb van ugyan a tótól, de emiatt az ingatlanárak a többi balatoni településhez viszonyítva kedvezőek, és az eladó ingatlanok néhány hét alatt gazdára találnak – indokolta a népszerűségüket Kovács József polgármester.

Sokan hagyják el a városokat a vidéki élet kedvéért, és a kis somogyi falvakat megtalálják a belföldi és külföldi beköltözők

– tapasztalták Szentgáloskéren, ahol főként hollandok telepedtek le, hat család talált új otthonra, számolta össze Szabó Péter polgármester. Sokan nyugdíjasok, de van köztük nagy család is több gyermekkel. Egy holland–amerikai házaspár állattartással foglalkozik, lovakat tartanak.

A koronavírus-járvány rányomta bélyegét a demográfiai folyamatokra. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a magyar népesség alakulására vonatkozó legújabb adatai szerint Somogy megye egyre vonzóbbá vált az odavándorlók és az elvándorlók számának különbözetét tekintve. A megye természetes fogyása a 2019-es mínusz 2023-ról 2020-ban mínusz 2197-re csökkent, mégsem lettek kevesebben, sőt: a beköltözőkkel együtt félezer emberrel nőtt Somogy lélekszáma 2020-ban. Összességében tehát 1,7 ezrelékkel gyarapodott Somogy megye népessége, ami a belföldi vándorlás többletének köszönhető – állapította meg kiadványában a KSH. 

(Borítókép: A siófoki Balaton-part 2020. március 18-án. Fotó: Varga György / MTI)  • Hírek
  • Hírek