Reagált a MOK: a két munkanapos határidő komolytalan kérés

2021.05.16. 18:06
A kamara örül, hogy a kormány hosszú idő után hozzálátna az ellátórendszer szerkezetének meghatározásához, ugyanakkor a metodikát nem látják célravezetőnek. Saját céljaikat is megfogalmazták a szerkezeti átalakításhoz.

A sajtóból értesült a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetése a Szakmai Kollégium tagozataitól két munkanapos határidővel kért javaslatot arra, hogy szakmájukban országos lefedettségben milyen kapacitással és geográfiai elhelyezkedéssel hány fekvő- és járóbeteg-intézményre van szükség.

A levelet szombaton Kunetz Zsombor egészségügyi elemző, a DK szakpolitikusa tette közzé, aki ez alapján kórház- és szakrendelő-bezárásokat vizionált. Az Emmi ezzel szemben azt állította, hogy ez csak a szokásos, szükségleteket felmérő évi körlevelük, nem szándékoznak bezárni semmilyen kórházat.

A MOK azt írta, ők többször tettek már javaslatot az ellátórendszer komplex átalakítására, most nem kaptak felkérést a munkában való közreműködésre. Örülnek azonban, hogy a kormány hosszú idő után hozzá akar látni az ellátórendszer szerkezetének meghatározásához, de a tervezési metodikát nem tartják célravezetőnek. A szervezet szerint a két munkanapos határidő komolytalan kérés.

Ha évtizedeket tudott várni az ellátórendszer átalakításának tervezése, akkor pár héten már semmi nem múlik: egyértelmű feladatkiosztás mellett megfelelő időt kellett volna adni a kollégiumnak a megalapozott javaslatok kialakítására.

Kiemelik, hogy a kollégium tagozatai ilyen ütemű és volumenű terv elkészítésére nem alkalmasak, és a módszer sem jó, hiszen ha egyes szakmák önállóan tervezik meg a szükséges kapacitásokat, akkor az a jelenlegi struktúra konzerválásához, bővítéséhez vezet, nem pedig egy átláthatóbb, igazságosabb, korszerűbb szerkezethez.

Szerintük pontosabb megrendelésre lett volna szükség, meg kellett volna határozni az átalakítás céljait. A MOK szerint a szerkezeti átalakításnak a következő céljai lehetnének:

  • az ellátórendszer szerkezetének hozzáigazítása a megváltozott technológiai környezethez, a megváltozott morbiditási mutatókhoz és a megváltozott lakossági attitűdhöz;
  • fenntarthatóbb intézménystruktúra kialakítása a lakosságközeli ellátások erősítésével;
  • a területi hozzáférési egyenlőtlenségek kiegyenlítése, az igazságos hozzáférés javítása;
  • tiszta, egyértelmű betegutak kialakítása;
  • az ellátórendszer adaptivitásának, szerkezeti rugalmasságának javítása.

A kamara hangsúlyozta, hogy a változások előkészítésénél figyelembe kell venni az egészségügyi dolgozók lelki, mentális állapotát és a szolgálati jogviszonyról szóló törvény elvarratlan szálai miatti feszültségeket.

Egy most kierőltetett, konszenzus nélküli átalakítás hatására egészségügyi dolgozók tömege fogja elhagyni a közszolgáltatást, de akár az országot is

– fogalmaztak, hozzátéve, hogy az egészségügyi rendszer szerkezetét és működését is át kell alakítani, de ez csak úgy lehet sikeres, ha annak előkészítése szakmai és társadalmi konszenzuson alapul.

Az Index megkereste az Emmit az ügyben, amint válaszolnak, új cikket írunk.