Járvány egy vidéki kórházban: film készült az orosházi Covid-osztályról

DROTI20210423022
2021.05.16. 13:30

Saját Covid-osztályán forgatott az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet. Az exkluzív felvételek egy 12 órás műszakot mutatnak be egy diplomás ápolóval és az intenzív osztály főorvosával, de a filmben megszólal több szakdolgozó és beteg is. A riport célja, hogy bemutassa, egy vidéki kórház miként birkózik meg a járvánnyal.

Zsigáné Kele Csilla ápoló a videó elején arról beszél, hogy mindennap ugyanolyan fáradtan ébred, mert nem tudja kipihenni magát. Azt mondja:

Nagyon csodálkozom magunkon, hogy bírjuk. Nagyon jó a kollektíva. Összekapaszkodunk a lányokkal, egymást bátorítjuk. Mindig van, aki mélyponton van, a többiek próbálják kirángatni. Nyilván a család, aki ebben segít, de az erőnknek a végén járunk.

Patakiné Márkus Ágnes főnővérhelyettes, aneszteziológiai szakasszisztens pedig arról beszél, lelkileg jobban megviselte, hogy a harmadik hullámban több fiatal került be a kórházba.

Az egyik, lélegeztetőgépen lévő beteg a könnyeivel küszködve kiemeli, hogy az orvosok és az ápolok emberfeletti munkát végeznek. Elmondta azt is, hogy egy hete tartózkodik a kórházban. Komplikáció lépett fel nála, műteni is kellett. Amire a legjobban vágyik, az a családja, de nagyon hiányzik neki már mindenki.

Karkus Edina gyógytornász a Covid-betegeknek légzőtornát tanít. Azt mondja: sokkal több beteg van, és sokkal súlyosabb az állapotuk.

Nem annyira gyakran szoktunk találkozni olyan betegekkel, akiknek ennyire sok oxigénre lenne szükségük, és ilyen hosszú távon

– emeli ki. Erről beszél Molnár István osztályvezető főorvos is, aki hozzáteszi: az átlagnál magasabb gyakori halálozás óriási lelki terhet jelent a kórházi dolgozóknak, a sok beteg pedig fizikailag is megterheli őket. 

A drámai felvételeket itt tudja megnézni:

(Borítókép: Intenzív terápiás szakápolók dolgoznak az orosházi kórház Covid-osztályán 2021. április 23-án. / Rosta Tibor / MTI)