Így válhat önből is örök covidos

2021.05.16. 14:24
Az Index riportere bár átesett a betegségen, mégsem kapott védettségi igazolványt. Amikor ezt jelezte, a Kormányablaktól furcsa választ kapott, melyben az állt, hogy papíron még mindig beteg. Hiába jelezte, hogy már meggyógyult, és ment el ellenanyagtesztre, végül az oltás jelentette a megoldást.

Március 15-én a Mi Hazánk Mozgalom tüntetést szervezett a Vigadó térre, melyen az Index videós stábja is részt vett. Bár a háromfős csapatból mindenki viselt maszkot, végül mindhárman elkapták a betegséget. Ez persze nem csoda, hisz a rendezvényen szinte senki nem tartotta a távolságot, és a maszkviselést is sokan megtagadták. Ironikus, hogy a több száz fős tömeg épp a lezárások és a szabályok ellen tüntetett.

Március 18-án a stáb mindhárom tagján háziorvos által elrendelt PCR-tesztet végeztek, és a pozitív eredmény március 20-án az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT) is felkerült.

Enyhe tünetekkel hamar meggyógyultam, és a szerkesztőség április 6-án mindhármunkat elküldött egy magánorvosi antigéntesztre, ami már mindannyiunknak negatív lett. Ez az eredmény is bekerült az EESZT-be, gyógyultnak tekintettünk magunkat, ennek megfelelően vártuk a védettségi igazolványt

– mesélte Gerencsér Tamás, akinek végül a csapatból egyedüliként nem érkezett meg a hivatalos okmánya.

A problémájával megkereste a Kormányablakot, majd az ügyfélkapun keresztül kitöltött egy nyomtatványt, amire egy igencsak furcsa választ kapott. Eszerint a gyógyultságáról nem továbbítottak adatot az EESZT-be, ami azt jelenti, hogy papíron már több mint két hónapja covidos.

Kollégánknak azt tanácsolták, hogy keresse fel a háziorvosát, mert ő az, aki pontot tud tenni az ügy végére. Tomi ezt hiába tette meg, az orvos sem tudott mit kezdeni vele.

A betegségen átesettek közül annak javasolják az oltást, akinek alacsony az ellenanyagszintje. Ha magas, akkor az azt jelenti, hogy a vakcinációval érdemes még várni egy kicsit.

Riporterünk ezért önköltségen, 11 ezer forintért csináltatott egy antitesttesztet, amely 5,5-ös értéket mutatott, ami közepes.

Ez azt jelentette, hogy felveheti az oltást, ami végül meg is történt, Pfizert kapott. „Most már, remélem, ez elég indok arra, hogy megkapjam a védettségi igazolványomat” – mondta Gerencsér Tamás.

Nem kollégánk az egyetlen, aki így járt

Kísértetiesen hasonló történetről számolt be olvasónk, Zoltán is. Ő szintén márciusban lett covidos, igaz, ő magáncéggel csináltatott PCR-tesztet. A pozitív eredmény ettől függetlenül felkerült az EESZT-be. Azt mondták neki, hogy ha letelt a tíz nap, akkor automatikusan gyógyultnak minősül, nincs dolga. A budapesti férfi azonban szintén hiába várta a védettségi igazolványát.

Májusban azért már gyanús lett a dolog, ezért a Kormányablaknál érdeklődött, mi a helyzet. Őt is a háziorvosához irányították, aki azt mondta, hogy ez nem az ő hatásköre, nem ő rendelte el a tesztet, ezért nem is tudja a páciensét gyógyulttá nyilvánítani. Ő arra buzdította olvasónkat, hogy keresse fel a tesztelő céget. Ők azonban visszaküldték a háziorvoshoz, és a pingpong már napok napok óta így megy. „A lényeg, hogy a rendszer jól működik” – jelentette ki olvasónk.

Ellenanyagteszt után is járna a védettségi igazolvány

A kormányrendelet szerint ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla, vagy nem készült róla teszt, akkor igazolhatja a fertőzésen való átesését ellenanyag-vizsgálattal is.

Ebben az esetben a vizsgálat önköltséges, de hatósági áras lesz, melynek összege 11 000 forint. Emellett ki kell fizetnie a védettségi igazolvány kiállításának 3000 forintos összegét is. Ha az ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy korábban valóban fertőzött volt, akkor a védettségi igazolvány érvényessége 4 hónap.