Jusztin
14 °C
31 °C

Lánczi András: Karácsony Gergely úgy távozott az egyetemről, mint aki képtelen az elvárt teljesítményeket elérni

2021.05.16. 17:39

Az egyetem minden támogatást megadott Karácsony Gergelynek, de ezzel a lehetőséggel ő nem tudott élni. Úgy távozott az egyetemről, mint aki képtelen az elvárt teljesítményeket elérni − írja Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora és Politikatudományi Intézetének vezetője a Mandineren.

A politológus a Karácsony Gergely angolnyelv-tudása miatt kitört vitában azt mondta, a főpolgármester ugyanannyi támogatást és bizalmat kapott a Corvinus Egyetemen, mint bármelyik fiatal oktató. Karácsony Gergely ekkor már PhD-hallgató volt az egyetem szociológia tanszékén, és minden jel arra utalt, hogy tudományos pályára készül − írta Lánczi András. Időközben lejárt a minimális nyolc év, ami alatt meg kellett szereznie a doktori címet, különben nem alkalmazhatják oktatóként az egyetemen. 

Karácsony Gergely azt állította, már nem kell sok a dolgozatához, ezért egy ajánlattal álltak elő számára.

Azt ajánlottam fel neki nagyvonalúan, hogy menjen el fizetés nélküli szabadságra, és nyújtsa be a doktoriját. Két további év alatt erre nem került sor, ekkor jogilag is megszüntettük a munkaviszonyát

− emlékezett vissza Lánczi András, aki arról is írt, mit gondol a főpolgármester idegennyelv-tudásáról.

A kommunista évek egyik máig érzékelhető hatása, hogy nagyon rossz még egyetemi szinten is az idegen nyelvek ismerete. Karácsony Gergely ennek kitűnő példája, de nincs egyedül

− írta a szakember, aki szerint olyan is előfordulhat, hogy nyelvvizsga birtokában sem tud megszólalni valaki idegen nyelven.

A főpolgármester nyelvtudása akkor került a középpontba, amikor az Economistnak adott interjújában kijelentette: „Ő (Orbán Viktor) alacsony és kövér, én magas és vékony vagyok.” Karácsony Gergely később beismerte, hogy „rossz vicc volt”, és elnézést kért mindazoktól, akiket megbánthatott a kijelentésével.

Karácsony Gergely elismerte azt is, hogy a miniszterelnök beszélt angolja alighanem jobb, mint az övé, de már folyamatosan dolgozik az angolján. Ugyanakkor a fideszes Fürjes Balázs nem hagyta szó nélkül a főpolgármester kijelentését.

A főpolgármester megjegyzését tekinthetjük nyelvbotlásnak, és akár el is nézhetjük neki, hiszen bocsánatot kért, különösen, mert van egy sokkal nagyobb probléma: egy világváros vezetője nem tud szót érteni mással nemzetközi találkozókon nyelvi nehézségek miatt. Megkockáztatom, hogy az említett faux pas is az idegennyelv-tudás hiányából ered

− írta a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Az így elindult ügy ráirányította a figyelmet arra, hogyan is állnak az idegen nyelvek ismeretével azok a politikusok, akik az ország vezetésére kérnek választói támogatást.

Karácsony Gergely szombaton jelentette be, hogy indul az előválasztáson mint miniszterelnök-jelölt. Azt is bejelentette, hogy elindítja a 99 Mozgalmat, amelynek az a célja, hogy „visszaszolgáltassák mindazt, amit a kiváltságos egy százalék, a hatalom elvett az emberektől, a 99 százaléktól”.