Vona Gábor: Az előválasztáson sima Karácsony Gergely-győzelem várható

2021.05.17. 13:29

Vona szerint a feladat neheze csak utána jön. Meg kellene verni Orbán Viktort, vidéken is (!), majd egy alkotmányosan foglyul ejtett, erőforrásoktól megfosztott országot jól kormányozni. De ez már egy másik történet – fogalmazott Facebook-oldalán Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke, a Második Reformkor Alapítvány elnöke.

Kapcsolódó

Mennyi esélye van Karácsony Gergelynek a jelöltségre?

Elemzőket kérdeztünk az előválasztási esélyekről.

Vona Gábor szerint öt fontos érv áll amellett, hogy miért lehet Karácsony Gergely az ellenzék miniszterelnök-jelöltje:

  1. Az a nyerő, akinek megfelelő logisztikai háttere van az előválasztáson való mozgósításhoz. Ez többeknek is adott, de a főpolgármester már az önkormányzati választásokon bizonyította, hogy mögötte gyűlt össze a legerősebb network.
  2. Az a nyerő, aki már bizonyította, hogy képes győzni a Fidesz ellen. Ezt Márki-Zay Péter mellett Karácsony bizonyította eddig Tarlós ellen.
  3. Az a nyerő, aki képes egyesíteni az egész ellenzéket. A főpolgármester mögé már az első nap többen álltak, mint az összes többi jelölt mögé az elmúlt hónapokban együttvéve. Sőt, meggyőződésem, hogy Jakab Péter és Márki-Zay Péter is vissza fog lépni a javára az első forduló után.
  4. Az a nyerő, aki képes megszólítani a bizonytalanokat, esetleg jobboldaliakat is. Ehhez pedig nem elég az orbánozás, az indulat és nagyotmondási licit. Integratív személyiség és program kell. Csak egy példa: a főváros méltó módon emlékezett meg Trianonról.
  5. Az a nyerő, akinek van programja, és azt be is tudja mutatni. Itt talán Dobrev Klára lehetne ellenfél, de ő meg a 2., 3., 4. pontok miatt nem rúg majd labdába. Karácsony mögött közben az ellenzéki értelmiség jelentős része felsorakozott

– fogalmazott bejegyzésében Vona Gábor.

Valódi a verseny?

Eközben az Alapjogokért Központ aktuális közvélemény-kutatásából kiderül: nem tartják valódi versenynek a baloldali előválasztást a magyarok; a magyar felnőtt társadalom 42 százaléka szerint a baloldali előválasztás végeredményét már előre ki lehetne hirdetni, és csupán a válaszadók 30 százaléka mondta azt, hogy valós versenyről van szó.

Kapcsolódó

Mind miniszterelnök-jelöltként indul, de csak egy maradhat

Bemutatjuk Orbán Viktor lehetséges kihívóit.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a május 10. és 12. között ezer fő telefonos megkérdezésével készült felmérésből az is kirajzolódik, hogy Karácsony Gergelyt a magyarok kétharmada nem szeretné miniszterelnöki pozícióban látni.

A 18 évesnél idősebb felnőtt magyar lakosság véleményét reprezentáló kutatás alapján kijelenthető – írták –, hogy a szeptember végén induló, baloldali pártok részvételével zajló miniszterelnök-jelölti „casting” hitelessége komoly problémákkal küzd. A legtöbb választókorú relatív többsége szerint (42 százalék) ugyanis – tették hozzá – már most látszik, hogy nem valódi versenyről van szó, hanem sokkal inkább a pártvezetők közötti háttéralkuról.

Összességében tehát elmondható, hogy Gyurcsány Ferenc befolyása ismert a választók előtt. Ezt a percepciót kétségkívül erősíti a tény, hogy az elmúlt hetekben a különböző baloldali pártok egymás javára léptetik vissza jelöltjeiket választókerületi szinten, kizárva a széles körű megmérettetés lehetőségét

– olvasható a közleményben. Hozzátették: a magyar társadalom kevésbé megosztott azzal kapcsolatban, hogy a miniszterelnök-jelölti előválasztáson induló Karácsony Gergelyt szeretné-e kormányfői pozícióban látni. A megkérdezettek mindösszesen 13 százaléka (egymillió fő) szeretné, ha egyszer Budapest jelenlegi főpolgármestere lenne a kabinet vezetője, 67 százalékuk azonban – 5,4 millió magyar választó – nem szeretné őt ebben a pozícióban látni.