Operatív törzs: Száz nap múlva indul a magyar vakcinagyár építése

cscrnli 2021- 05- 17- 11-34-06.png
2021.05.17. 11:45 Módosítva: 2021.05.17. 12:21

Elindult a visszaszámlálás, száz nap múlva lerakják Debrecenben a magyar oltóanyaggyár alapkövét – jelentette be György László, a gazdasági stratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár. Hangsúlyozta: a járvány megmutatta, hogy a patrióta gazdaságpolitika hasznos volt. Mint fogalmazott, a koronavírus-válság minket igazolt.

A hazai oltóanyaggyár előkészítése is elkezdődött a koronavírus megjelenése előtt. Korábban előfordult vakcinahiány Magyarországon, például a kanyaró idején, ezért mindenképp szükség volt arra, hogy az ellátásbiztonságot saját oltóanyagból biztosíthassuk. Ebben az iparágban a kutatás-fejlesztés aránya magas, meghaladja a 16 százalékot. A Debreceni Egyetemen rendelkezésre áll az a tudás, amely a gyár működéséhez, a fejlesztésekhez szükséges

– mondta az államtitkár, hozzátéve: meglátása szerint egy oltóanyaggyár kifizetődő beruházás, mert a külföldi piacokon is értékesíthetők a vakcinák.

Müller Cecília az operatív törzs hétfői tájékoztatóján ismertette, hogy hétfőre 426 új koronavírusos beteget regisztráltak, meghalt 38 beteg. Kórházban 2259 fertőzött beteget ápolnak, közülük 258-an vannak lélegeztetőgépen.

Vakcinabőségünk van. Hosszan, hetekig, hónapokig vártunk erre a mondatra. Már csak az egyénen múlik, hogy él-e az oltás lehetőségével. Minden adat azt mutatja, hogy a harmadik hullám leszálló szakaszának a vége felé közeledünk, ami a járványügyi óvintézkedéseknek és a védőoltásoknak köszönhető

– hangsúlyozta Müller Cecília, aki a debreceni oltóanyaggyárral kapcsolatban elmondta: ha minden a terv szerint halad, jövő év végére rendelkezésre állhat a magyar koronavírus elleni vakcina. Felidézte, hogy a hazai oltóanyaggyártásnak komoly múltja van.

Már az 1920-as évek végétől készítenek oltásokat hazánkban, például a BCG, a veszettség vagy a gyermekbénulás elleni oltóanyagokat is itthon gyártották, ahogyan az influenzaoltások is Magyarországon készülnek

– mondta Müller Cecília, hozzátéve: a hazai vakcina hasonló lesz a kullancs okozta agyvelőgyulladás és az influenza elleni oltóanyagokhoz.

Bízunk abban, hogy a magyar vakcina hatékonyabb védelmet biztosít

– tette hozzá. A tiszti főorvos ismertette, hogy a lakosság 47 százaléka már megkapta az oltását, az uniós átlag 31 százalék. Kérte, hogy aki a brit-svéd AstraZeneca-vakcinát vagy az orosz Szputnyik V oltóanyagot szeretné, haladéktalanul jelentkezzen, mert ezekből a vakcinákból további szállítmányok már nem érkeznek Magyarországra.

Müller Cecília bejelentette: a Pfizer-vakcinára kedd helyett szerda éjfélig lehet jelentkezni. Kérhető továbbá a kínai Sinopharm-vakcina is az oltópontokon. A háziorvosi rendelőkben Sinopharm-, Janssen- és Moderna-vakcinákkal oltanak. A tiszti főorvos elmondta: a mai napon 38 400 adag egydózisú Janssen-vakcina érkezik Magyarországra.

Szeretnék védetté tenni az egész társadalmat, Magyarország összes lakóját

– zárta a tájékoztatóját Müller Cecília.

Tesztüzemben az applikáció

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezető helyettese elmondta: péntek óta ingyenesen le lehet tölteni azt a jelenleg tesztüzemmódban működő mobilalkalmazást, amely igazolja az oltás meglétét, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltásra. Mint mondta, a Google Play áruházban EESZT alkalmazás nevű, az App Store-ban pedig EESZT Lakossági nevű applikáció megkönnyíti mind az oltottak, mind a szolgáltatók helyzetét.

Azokon a helyeken, ahol a látogatás védettségi igazolványhoz kötött, a szolgáltató mostantól – a védettségi igazolvány felmutatása helyett – akár QR-kód leolvasóval is ellenőrizheti, hogy a látogató megkapta-e az oltását

– mondta Kiss Róbert, aki ismertette az elmúlt nap rendőri intézkedéseit is:

  • Maszkviselési szabályszegés miatt 1435 esetben jártak el a rendőrök.
  • A kijárási tilalmat 532 személy szegte meg.
  • Egy dunaszigeti kocsmát 23 óra után is nyitva találtak, a vendéglátóhelyet 30 napra bezárták.
  • Csökkent a hatósági házi karanténban lévők száma, jelenleg 16 297-en vannak karanténban.

(Borítókép: György László az operatív törzs tájékoztatóján 2021. május 17-én. Fotó: M1 / Médiaklikk)