Stresszel a nyitástól? Nincs egyedül!

D  VG20200808020
2021.05.17. 21:37

Összességében inkább stresszel tölti el a magyarokat a nyitás és az idei nyár gondolata. Bár nem vált az egész ország remetévé az elmúlt bő egy évben, nyáron még leginkább otthonukban látják magukat az emberek jövés-menés helyett. Annak, aki mégis kimozdul, úgy tűnik, ezúttal maximum a Balaton lesz a Riviéra. Az emberek óvatosan és szkeptikusan fogadják, hogy a nyárra visszakaphatják régi életünket.

Az erről szóló Allianz-felmérésben résztvevők döntő többsége, azaz 70,2 százaléka szerint az alapvető óvintézkedéseket betartva még lehet élményekkel teli nyaruk, és ezért kompromisszumokra is hajlandók. Ez azt jelenti, hogy ők inkább hordják a maszkot, csak lehessen jönni-menni, kirándulni. A kitöltőknek mindössze 7,5 százaléka vallotta magát optimistának, és érzi azt, hogy most már visszakaphatja a régi életét. Ennél jóval többen – 22,3 százalék – bizonyultak borúlátónak, és vélik úgy, hogy talán majd a következő nyár lehet olyan, mint a koronavírus előtt.

A legtöbben óvatosnak vallják magukat, ha a szabadidős tevékenységekről kell nyilatkozni. A válaszadók 70,8 százaléka jobban meggondolja, mit csináljon, kikkel találkozzon, merre és mivel menjen. Noha csak a válaszadók 12,6 százaléka választja a remete életmódot, azaz keres inkább otthoni elfoglaltságot magának, arra a kérdésre, hogy milyennek látnak egy átlagos nyári hétvégét, a válaszadók közel fele arra voksolt, hogy leginkább otthonában tölti majd az ideje nagy részét, és csak akkor mozdul ki, ha nagyon muszáj. A résztvevők 14,9 százaléka családi és baráti programokkal tervez a hétvégékre, 39,2 százaléka szerint pedig a strandon talán nem kell maszkot viselni, de idén nyáron még mindenki nagyon óvatos lesz. 

A (Kapu)nyitási pánik karantén után?” címet viselő felmérésben több mint ezer embert kérdeztek meg. Nem  számít reprezentatívnak, de  idén arra voksoltak a legtöbben, hogy maximum a Balatonban csobbannak vagy valamilyen tematikus országjáró túrát szerveznek. A válaszadók 69,7 százaléka tervez idén belföldi üdülést. A kitöltők válaszadási hajlandóságából azt a következtetés vonható le, hogy a külföldi utazást tervezők is sokkal óvatosabbak, ugyanis 40,5 százalékuk szerint hasznos átböngészni az utasbiztosítási lehetőségeket, hogy mik vonatkoznak például az olyan esetekre, ha utazás során lesz valaki koronavírusos. A felmérésből az is kiderül, hogy legtöbben autóval indulnának útnak (66,9 százalék) és az Airbnb szállásokat, apartmanokat, panziókat vélik a legbiztonságosabbnak (63,6 százalék).

A résztvevők jelentős többsége, csaknem 70 százaléka a gyermekek is óvatosságra int, ami a táboroztatását illeti, és egyetért azzal a gondolattal, miszerint ezt még alaposan át kell gondolniuk a szülőknek. További érdekesség, hogy

a válaszadók 61,8 százalékát inkább stresszel tölti el a nyár gondolata, nem érzi magát felkészültnek a nyitásra lelkileg.

 (Borítókép:  Fürdőzők Balatonfenyvesen 2020. augusztus 8-án. Fotó: Varga György / MTI)  • Hírek
  • Hírek